Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Ukerapport for uke 43»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ukerapport for uke 43

Nyhet

Ukerapport for uke 43

Koronaepidemien øker i omfang, særlig blant uvaksinerte barn og unge. Men høy vaksinasjonsdekning bremser spredningen blant unge voksne og i betydelig grad blant middelaldrende og eldre.

Koronaepidemien øker i omfang, særlig blant uvaksinerte barn og unge. Men høy vaksinasjonsdekning bremser spredningen blant unge voksne og i betydelig grad blant middelaldrende og eldre.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak økte sist uke. Det er foreløpig rapportert om 105 nye pasienter med covid-19 som hovedårsak i uke 43, etter 79 i uke 42. Tallene for siste uke kan bli oppjustert. Også antall covid-19-assosierte dødsfall har økt de siste to ukene. Det er foreløpig meldt om 16 covid-19- assosierte dødsfall i uke 43, etter 11 i uke 42.

Høy vaksinasjonsdekning bremser spredningen

Matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært økende med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 10. oktober på 1,3 (95 % CI 1,0–1,6). Det er forskjeller i trend mellom de ulike fylkene.

– Høy vaksinasjonsdekning bremser spredningen av viruset.  Likevel ser vi at viruset når fram til middelaldrende og eldre. Blant disse ser vi et økende antall innleggelser. Vaksinasjon beskytter også de eldste svært godt mot alvorlig sykdom. Oppfriskningsdosen til de eldste vaksinerte vil forhåpentligvis beskytte dem ytterligere, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Større risiko hos uvaksinerte

Det har vært en oppgang i antall meldte tilfeller sist to uker. Det er foreløpig meldt  6 943 tilfeller av covid-19 i uke 43, som er 58 % økning siden uke 42 (4 395).

– Insidensen av meldte tilfeller (antall per 100 000 innbyggere) i uke 43 var mer enn fire ganger høyere blant uvaksinerte enn blant fullvaksinerte personer i aldersgruppa 16 år og eldre, sier Line Vold.

–  Økningen er størst i de større byene. Dette er ikke uventet, da det er her kontakthyppigheten er høyest. I tillegg ser vi en smitteøkning i nord som utfordrer kapasiteten i helsevesenet der og som krever spesielle tiltak i kommunene med større utbrudd i denne landsdelen, sier Vold.

Ta vaksine, og vær hjemme når du er syk

– Nå når så mange er vaksinerte i befolkningen, er det særlig to ting som vil bidra til   å redusere smittetallene. De viktigste rådene er at alle nå må ta vaksinen de anbefales, i tillegg til å holde seg hjemme og teste seg når man er syk, sier Line vold.

Viktig med beredskap for fortsatt økning i luftveisinfeksjoner

Kommunene må fortsette vaksinasjon med full styrke, bidra til å øke etterlevelse av de generelle smittevernrådene i befolkningen, herunder den sterke oppfordringen til både vaksinerte og uvaksinerte om å holde seg hjemme og teste seg ved nyoppståtte symptomer. Kommunene må sørge for at innbyggerne har god tilgang til hjemmetester og kommunene og sykehusene må ha beredskap for fortsatt økning av covid-19 og en samtidig økning med andre luftveisinfeksjoner.