Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Smitte av covid-19 hos barn og unge etter skolestart høsten 2021»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Smitte av covid-19 hos barn og unge etter skolestart høsten 2021

Nyhet

Smitte av covid-19 hos barn og unge etter skolestart høsten 2021

I august 2021 kom elevene tilbake på skolen med smitteverntiltak på grønt nivå, og med testing som erstatning for karantene. FHI har nå utarbeidet en rapport som oppsummerer erfaringene etter skolestart og frem til høstferien.

I august 2021 kom elevene tilbake på skolen med smitteverntiltak på grønt nivå, og med testing som erstatning for karantene. FHI har nå utarbeidet en rapport som oppsummerer erfaringene etter skolestart og frem til høstferien.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Mange kommuner hadde lav smitteforekomst og få tilfeller i skolene etter skolestart og frem til og med uke 40. En del kommuner, særlig i Oslo og Viken, hadde imidlertid høy smitteforekomst. Her så vi størst smittespredning blant ungdom i videregående skoler og ungdomsskoler, og mindre blant barn i barneskoler og barnehager.  

– Mye av smittespredningen startet allerede før skolestart i forbindelse med ulike aktiviteter og sammenkomster, og mange elever begynte på skolen med uoppdaget smitte. Da elevene begynte på skolen igjen, fortsatte smittespredningen både innad på skolene og gjennom sosiale aktiviteter og arrangementer på og utenfor skolen, sier Pål Surén, forsker og barnelege ved FHI. 

Målrettet testing er effektivt for å begrense smitte

Det nye testregimet med test i stedet for karantene fungerte ikke optimalt i begynnelsen. Kommunene fikk kort tid til å forberede seg, systemet var komplekst, og det var til dels mangel på hurtigtester. Da de hardest rammede kommunene først fikk etablert nye testregimer med jevnlig testing, sank smitten raskt, selv på grønt nivå. Reduksjonen begynte før vaksinering av ungdommer var kommet fullt i gang.  

Nå som de fleste voksne er vaksinert og bidrar lite til smittespredning, ser vi tydeligere hvilken rolle barn og ungdom har i smittespredningen. Uvaksinert ungdom kan forårsake omfattende smittespredning, mens barn i barneskole- og barnehagealder bidrar betydelig mindre til spredningen, også i et åpent samfunn med generelt høyt smittenivå.  

– Erfaringene fra skolestart høsten 2021 viser at systematisk og målrettet testing er effektivt for å begrense smittespredning. Dette tilsier at omfattende karantenebruk ved smitte på skolene sannsynligvis ikke er nødvendig og at skolene kan driftes som normalt. Smitte i skoler og barnehager kan håndteres med målrettet testing og grunnleggende smitteverntiltak, også ved høyere nivåer av smitte. Barn og ungdom får sjelden alvorlig sykdom ved covid-19 (nettsak 26. oktober 2021), og konsekvensene av smitte i disse gruppene er små, sier Pål Surén i FHI.