Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Flere får tilbud om oppfriskningsdose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Flere får tilbud om oppfriskningsdose

Nyhet

Flere får tilbud om oppfriskningsdose

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje oppfriskningsdose til befolkningen over 18 år. Nå har Folkehelseinstituttet gjort en vurdering av hvordan dette skal gjennomføres, og regjeringen følger den anbefalingen.

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje oppfriskningsdose til befolkningen over 18 år. Nå har Folkehelseinstituttet gjort en vurdering av hvordan dette skal gjennomføres, og regjeringen følger den anbefalingen.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Det aller viktigst nå er å tilby oppfriskningsdose til de som er 65 år eller eldre,  og det vil ta noe tid før de over 45 får tilbudet.  Vaksinasjon av de ned til 45 år skal ikke gå på bekostning av de over 65 år, sier assisterende direktør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.

Alle som arbeider i helse- og omsorgstjenesten får også tilbud om oppfriskningsdose. 

Bukholm legger til at kommunene bør følge en rekkefølge som tilsier at de som har ventet lengst blir prioritert først. Dette vil i stor grad ivareta at de med størst behov for økt beskyttelse prioriteres først. 

FHI sin justerte anbefaling er i tråd med det europeiske smittevernbyrået (ECDC) sin nylige anbefaling om å vurdere å tilby oppfriskningsdose til de over 40 år, og da med prioritet til eldre og sårbare med høyest risiko for alvorlig sykdom. 

Se også:

Flere kan bli syke

De aller fleste fullvaksinerte voksne under 65 år er godt beskyttet mot selv å bli alvorlig syke, selv et halvt år etter andre dose, uavhengig av alder og helsetilstand. Aldersgruppen er også fortsatt relativt godt beskyttet mot å bli smittet og mot å få mild sykdom med koronaviruset. Vaksinene beskytter imidlertid ikke fullstendig.

– Ved høyt smittepress i samfunnet, slik som vi har nå vil flere kunne bli alvorlig syke, selv om beskyttelsen mot alvorlig sykdom i utgangspunktet er god for de fleste. Det er viktig å minne om at fullvaksinerte kan bli smittet, og også de uten symptomer kan smitte videre til eldre og andre sårbare personer, sier Bukholm.   

Sannsynligheten for alvorlig sykdom blant fullvaksinerte personer under 45 år er svært lav. FHI vil fortløpende vurdere behov for ytterligere doser i denne aldersgruppen.

Alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten får tilbud om oppfriskningsdose

Anbefalingen om oppfriskningsdose til helsepersonell er utvidet til å gjelde alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

– Det er krevende å avgrense hvem som har og hvem som ikke har kontakt med de mest sårbare pasientgruppene, og smitten er mange steder stigende, og derfor avgrenser vi ikke hvem som skal få tilbud om en oppfriskningsdose i helsetjenesten, sier Bukholm.

Han kommer samtidig med oppfordring til ansatte i helsetjenesten. Ta oppfriskningsdose med koronavaksine og takke ja til tilbud om influensavaksine, så beskytter du deg selv og pasientene dine bedre gjennom vinteren.

Oppfriskningsdose med koronavaksine tilbys 6 måneder etter 2. dose.