Endringer i vaksinestrategien
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
FHI starter nå med å gi flere vaksinedoser til spesielt smitteutsatte områder. FHI innfører også en ny fordelingsnøkkel av vaksiner til kommunene basert på antall personer over 18 år.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenPå oppdrag fra regjeringen har Folkehelseinstituttet (FHI) vurdert hvilken vaksinestrategi som vil være mest effektiv fremover. Regjeringen har gitt sin tilslutning til både omfordeling av vaksiner og ny fordelingsnøkkel.
Geografisk omfordeling
FHI mener at det er flere argumenter som taler for en geografisk målrettet fordeling av vaksiner for en periode, og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor en endring av vaksinestrategien hvor det fordeles ekstra vaksinedoser til områdene som bør få mer, og fordele reduksjonen best mulig på øvrige kommuner.
- Endringen innebærer at flere blir vaksinert i de utsatte områdene tidligere, uten at det blir større forsinkelser i landet forøvrig over tid, sier smitteverndirektør ved FHI. Anbefalingen er basert på et høyt smittetrykk og antall sykehusinnleggelser over tid i for de kommunene og bydelene som blir prioritert, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.
Den geografiske omfordelingen innebærer at Oslo og 4 andre kommuner med særlig høyt smittepress over tid får en økning på 20 prosent flere doser.
Ny fordelingsnøkkel
Koronavaksinene har til nå blitt fordelt etter antall innbyggere over 65 år i kommunene. Fremover vil fordelingsnøkkelen være basert på antall personer i kommunen på over 18 år.
- Når mange av de eldste er ferdig vaksinert og beskyttet har planen vært å endre fordelingsnøkkelen, og vi mener det er tid for det nå, sier Bukholm.
Han forklarer videre at spredning av en ny og mer smittsom variant av viruset er kommet langt, det underbygger også at vi må ta de grep vi kan for at effekten av nye smittsomme virusvarianter ikke skal slå uheldig ut i de mest befolkningstette områdene.
Den nye fordelingsnøkkelen innebærer at de fleste større bykommunene vil få flere vaksiner, mens mindre kommuner med en større andel eldre vil få noe færre. Omlag 330 kommuner som har hatt færrest innlagte på sykehus, får en relativt liten reduksjon i antall doser.
De kommunene som vil få størst positiv endring er: Oslo, Gjesdal, Ullensaker, Nannestad, Sola, Sandnes, Tromsø, Klepp, Ås og Rælingen. De kommunene som vil få størst negativ endring er: Ibestad, Beiarn, Osen, Bindal, Leka, Evenes, Rendalen, Fedje, Lødingen og Engerdal.