Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «AstraZeneca-vaksinen anbefales til alle over 18 år»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • AstraZeneca-vaksinen anbefales til alle over 18 år

Nyhet

AstraZeneca-vaksinen anbefales til alle over 18 år

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler nå å gi AstraZeneca-vaksinen til alle over 18 år. Det blir dermed lik bruk fremover for de tre godkjente koronavaksinene. Ifølge nye studier i Storbritannia gir denne vaksinen like god beskyttelse mot alvorlig forløp av covid-19 hos eldre som koronavaksinen fra BioNTech/Pfizer.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler nå å gi AstraZeneca-vaksinen til alle over 18 år. Det blir dermed lik bruk fremover for de tre godkjente koronavaksinene. Ifølge nye studier i Storbritannia gir denne vaksinen like god beskyttelse mot alvorlig forløp av covid-19 hos eldre som koronavaksinen fra BioNTech/Pfizer.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

11.03.2021: Vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen mot covid-19 settes på pause

 

Nye studier viser lik beskyttelse mot sykdommen 

De nye studiene fra England og Skottland har sammenliknet vaksinerte og uvaksinerte personer over 70 år, og undersøkt hvor mange som ble syke og hadde behov for behandling på sykehus som følge av smitte med koronaviruset. Studiene viser at eldre over 70 år var like godt beskyttet mot alvorlig forløp av covid-19 enten de hadde fått vaksinen fra AstraZeneca eller fra BioNTech/Pfizer.  

 – Det at AstraZeneca-vaksinen gir like god beskyttelse mot mer alvorlig sykdom som mRNA-vaksinene blant eldre, betyr at vi kan tilby denne aldersgruppen og de med alvorlige underliggende sykdommer vaksine raskere, sier overlege ved FHI, Sara Viksmoen Watle. 

Watle påpeker at vi nå kan gjenoppta prioriteringsrekkefølgen slik at eldre og de med størst fare for alvorlige komplikasjoner ved smitte av covid-19 vil få vaksine først. 

Eldre får vaksine raskere 

Det er noe usikkerhet knyttet til hvor mye tidligere tilbudet om vaksine vil komme til disse gruppene, blant annet fordi leveransene av AstraZeneca-vaksinene til Norge er usikre. Det er likevel stor sannsynlighet for følgende:  

  • Alle i prioriteringsgruppe 3 vil få tilbud om dose 1 minst to uker tidligere
    (Personer mellom 75-84 år) 
  • Alle i prioriteringsgruppe 4 vil få tilbud om dose 1 minst fem uker tidligere
    (Personer mellom 65-74 år samt de mellom 18-64 år i høyrisikogrupper)  
  • Prioriteringsgruppe 5 får tilbud om dose 1 tre uker senere
    (Personer mellom 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander) 

 – Vi er glade for at vi nå kan tilby vaksine til de med størst behov raskere, og det er et gode at vi nå kan bruke disse vaksinene sidestilt. For å sikre rask beskyttelse av flest mulig vil det ikke være mulig å velge mellom ulike vaksiner, sier Watle 

Flere europeiske land endrer anbefaling 

AstraZeneca-vaksinen er utviklet av Universitetet i Oxford. Den er den siste av de tre vaksinene som hittil er godkjent for bruk av europeiske legemiddelmyndigheter, og dermed også i Norge. Vaksinen ble godkjent fra alder 18 år, men flere europeiske land valgte å begrense bruken blant eldre fordi det ikke var testet om vaksinene ville gi like god beskyttelse i den eldre aldersgruppen som de andre godkjente vaksinene.  

 – Storbritannia har brukt AstraZeneca-vaksinen over lengre tid, og de nye oppfølgingsstudiene viser svært gode resultater. Som resultat av det åpner nå Norge og flere andre europeiske land for bruk av vaksinen for alle over 18 år, avslutter Watle. 

Studiene fra England og Skottland: