Risikovurdering av indisk virusvariant i Norge
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Folkehelseinstituttet har gjennomført en risikovurdering knyttet til den indiske varianten (B.1.617.2) av koronaviruset. -Vi anser risikoen for at denne varianten fortsetter å spre seg inn i Norge, som middels høy, sier avdelingsdirektør Line Vold.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden-Selv om vi har strenge tiltak ved grensen, kan vi ikke garantere oss mot smitte til landet, og dette kan være den varianten vi vil se mest av også i Norge fremover, sier hun. - Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig.
Sammenliknet med dagens dominerende variant, den «engelske» varianten (B.1.1.7), er B.1.617.2 sannsynligvis noe mer smittsom, men det er ikke holdepunkter for at den gir mer alvorlig sykdom.
Det kan se ut til at vaksinasjon beskytter litt mindre mot vanlig sykdom forårsaket av B.1.617.2, men neppe mindre mot alvorlig sykdom, sier Vold
Denne virusvarianten ble første gang påvist i India i desember. Den er nå i ferd med å bli den dominerende varianten i England. I Norge er mer enn 40 tilfeller påvist.
Instituttet har gjennomført en risikovurdering basert på seks risikospørsmål. - Det er fortsatt begrenset kunnskap om den indiske varianten så vi følger spesielt nøye med på dette fremover for å kunne oppdatere vårt kunnskapsgrunnlag. Samtidig følger vi nøye med på andre nye varianter av viruset som oppdages, sier Vold.
Forekomst av virusvarianten i Norge
Vi har allerede sett noen reiserelaterte enkelttilfeller samt tre utbrudd av denne virusvarianten i Norge:
I slutten av april og tidlig mai var det et begrenset utbrudd i Vestland fylke. Viruset var importert fra India med reisende derfra. Dette førte videre til et begrenset utbrudd med smitte på en arbeidsplass. Utbruddet ser nå ut til å være avsluttet.
Varianten ble påvist under et utbrudd blant ansatte på et karantenehotell i Viken i april/mai. Smitte ble ikke påvist blant reisende, og utbruddet er håndtert av kommunen. Viruset har imidlertid spredd seg til andre steder i Oslo og Viken. Så langt er 18 virus fra denne klyngen helgenomsekvensert, og nesten identisk virus er påvist. Det er flere kjente tilfeller i klyngen, så det reelle antallet tilfeller er sannsynligvis over femti. Siden det har skjedd smitte på arbeidsplasser og skoler, kan det dukke opp flere tilfeller.
Varianten er nylig påvist hos bussreisende fra Sverige til Norge. Smittesporing pågår nå, så omfanget er ikke kjent.
I Norge har vi per 27. mai analysert 40 tilfeller som tilhører undervariant B.1.617.2, og åtte tilfeller med undervariant B.1.617.1. Det er påvist importtilfeller av B.1.617.2 fra India, Spania, Skottland, Sverige og et mulig tilfelle fra Pakistan.
Undervariant B.1.617.2 av den indiske varianten er nå den virusvarianten som det er påvist flest tilfeller av foruten den dominerende engelske virusvarianten de siste fire ukene. Totalt antall er likevel svært lavt.
Vi kjenner vaksinestatus på 30 av personene som har fått påvist B.1.617.2 i Norge. Tre har vært vaksinert med én dose (to av disse er smittet mer enn tre uker etter første dose) mens to ble syke få dager etter andre dose.
Overvåking av virusvarianter i Norge
Det nasjonale referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet overvåker koronavirus i Norge og gjør helgenomanalyser. Så langt er over sytten tusen prøver analysert, dette utgjør rundt 15 % av alle påvisningene i Norge gjennom pandemien. De seneste komplette uker er over 30% av alle smittetilfellene i Norge helgenomsekvensert. Laboratoriene sender inn et utvalg av positive prøver for overvåking, uavhengig av lokal screening for varianter eller sekvensering.
Også denne virusvarianten vil bli fanget opp på en vanlig koronatest (både ved PCR og antigen-hurtigtester). Imidlertid, når vi vil undersøke om det er den indiske virusvarianten man har, må vi enn så lenge gjennomføre en helgenomsekvensering. Ettersom en stor andel av smittetilfellene i Norge helgenomsekvenseres, vil en økning i forekomst plukkes opp gjennom den generelle overvåkingen, slik det er vist nå med de første påviste tilfellene i Norge.
Grunnlag for vurderingen
Vurderingen bygger på instituttets overvåking av epidemien og viruset, kunnskap om viruset og sykdommen og smittevernfaglig og virologisk kunnskap og erfaring, muntlig kommunikasjon med britiske og nordiske kolleger samt på risikovurderinger fra WHO, ECDC og Public Health England.