Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Koronavaksine aktuelt for gravide uten andre risikofaktorer»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Koronavaksine aktuelt for gravide uten andre risikofaktorer

Nyhet

Koronavaksine aktuelt for gravide uten andre risikofaktorer

Nå kan også gravide utenfor risikogruppene i områder med høy smittespredning velge å bli vaksinert når de får tilbud om vaksine.

Gravid-COLOURBOX1152689.jpg

Nå kan også gravide utenfor risikogruppene i områder med høy smittespredning velge å bli vaksinert når de får tilbud om vaksine.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Gravide har noe høyere risiko for sykehusinnleggelse dersom de får covid-19 enn kvinner som ikke er gravide, selv uten underliggende risikotilstander. Derfor åpner vi mer opp for at alle gravide kan vurdere vaksinasjon i samråd med lege, sier lege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Helena Niemi Eide.

Viktig at gravide med underliggende sykdommer vurderer vaksinasjon

Vaksinasjon har hittil kun blitt vurdert for gravide med underliggende helsetilstander som øker risikoen for alvorlig forløp av covid-19. Risikogruppene for alvorlig forløp av covid-19 er de samme som for andre: underliggende sykdommer som diabetes (her menes diabetes før svangerskapet), hjerte- og karsykdom og/eller fedme. Det er fortsatt viktig at gravide med risikotilstander vurderer vaksinasjon i samråd med lege.

Se råd og informasjon til risikogrupper og pårørende.

Studier viser at vaksinasjon er trygt for gravide og ammende

Det er fremdeles lite erfaring med koronavaksinasjon av gravide og ammende. Fram til nå har det derfor ikke vært noen generell anbefaling om vaksinering av gravide. Hittil tyder studier likevel på at vaksinasjon er trygt for den gravide og fosteret. FHI endrer derfor råd om koronavaksinering av gravide slik at det kan overveies for den enkelte der fordelene overgår ulempene.

- Selv om den gravide ikke har underliggende sykdommer som øker faren for å bli alvorlig syk av covid-19, kan den gravide vurdere vaksinasjon dersom man bor i et område med mye smitte og ikke kan redusere sin kontakt med andre, forklarer Eide.

Vaksinasjon av gravide bør som hovedregel ikke gjøres i svangerskapets første trimester. Den gravides partner og andre husstandsmedlemmer kan bidra til å redusere risiko for smitte til den gravide ved å la seg vaksinere når de får tilbud om det.

Gravide i områder med lite smitte og som ikke tilhører en risikogruppe, anbefales fortsatt å vente med vaksinering til etter graviditeten.

- Risiko for alvorlig sykdom hos den gravide bør alltid veies opp mot en mulig ukjent risiko ved vaksinering av mor og barn, avslutter lege ved FHI, Helena Niemi Eide.