Første resultater fra studie om kombinasjon av koronavaksiner
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
En ny studie om sikkerhet ved kombinasjon av koronavaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer avdekker ikke nye alvorlige eller tidligere ukjente bivirkninger blant de vaksinerte. Studien er gjort ved Universitetet i Oxford (Com-COV studien).
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden- Studien viser at plagsomme men forbigående bivirkninger er vanlig etter den andre dosen for de som får en kombinasjon av vaksinene fra AstraZeneca og BioNTech/Pfizer. Dette er kjente bivirkninger som vi har meldt om tidligere, men som forekommer hyppigere i denne gruppen, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.
Watle legger til at det heller ikke er sett nye bivirkninger etter en kombinasjon av de to vaksinene.
Resultatene er publisert i et fagfellevurdert forskningsbrev i Lancet. Studien har inkludert 463 personer over 50 år, hvorav 110 personer har fått kombinasjonen med AstraZeneca-vaksinen som første dose og BioNTech/Pfizer-vaksinen som andre dose. Vaksinedosene ble gitt med 4 ukers mellomrom. Studien viser at hodepine, frysninger, tretthet, sykdomsfølelse og muskelsmerter forekom hyppigere blant de som fikk en kombinasjon av de to vaksinene. Plagene gikk over etter et par dager. Forskerne i Com-COV-studien undersøker også hvor god beskyttelse kombinasjonen av de to vaksinene vil gi, og håper å rapportere resultater fra denne del av studien før sommeren.
- Selv om en del kan oppleve kraftigere, men forbigående bivirkninger ved å kombinere vaksinene, mener vi at det er det sikreste og beste alternativet for de som har fått første dosen AstraZeneca-vaksine. Det å utsette andre dose vil kunne gi flere smittede, sier Watle.
Watle påpeker at de sjeldne, men svært alvorlige bivirkningene med lave blodplater og blodpropp oppstår også etter andre dose med AstraZeneca-vaksine. Tilsvarende er ikke sett etter mRNA-vaksinene.
FHI vet at mange har spørsmål etter å ha fått første dose med AZ og nå skal få en annen vaksine som dose to. Mange av spørsmålene ble svart ut i et webinar avholdt 12.mai.
Kan gi økt kortvarig sykefravær
I Norge er det om lag 135 000 personer som har fått første dose med AstraZeneca-vaksinen. Mange av de vaksinerte er helsepersonell. I ukene fremover vil disse personene få tilbud om mRNA-vaksine som andre dose.
- De som fikk første dose med AstraZeneca-vaksine tilbys i disse dager andre dose med en mRNA-vaksine. Som vi har meldt om tidligere så forventer vi at en del vil få bivirkninger som kan medføre kortvarig sykefravær. Dette må tas hensyn til når vaksinasjon planlegges slik at man unngår at det blir kapasitetsproblemer i helsetjenesten, sier Watle.
Studier og oppfølging i Norge
Det pågår flere studier i Norge som undersøker beskyttelse blant de som er vaksinert med kombinasjon av koronavaksiner. Noen av studiene kartlegger forekomst av bivirkninger etter vaksinasjon. Folkehelseinstituttet følger også med på effekt og sikkerhet av vaksinasjon gjennom kontinuerlig oppfølging og studier.
Les mer om dette i informasjonsbrev sendt til kommunene og landets helseforetak 10. mai 2021
Artikkel i Lancet: