FHI anbefaler større fleksibilitet i sommervaksineringen
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at kommunene kan være mer fleksible i prioriteringen av grupper etter at alle med medisinske risikofaktorer har fått tilbud om koronavaksinasjon. Samtidig er det viktig med forutsigbarhet for kommunene og de som tilbys vaksinasjon.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDe fleste kommunene jobber fremdeles med å vaksinere alle grupper med medisinske risikofaktorer, det vil si personer over 65 år og alle over 18 år med underliggende sykdommer eller tilstander. For å kunne gi kommunene et best mulig utgangspunkt for gjennomføring av sommervaksineringen, har FHI i et brev til kommunene samlet informasjon som er viktig for planleggingsarbeidet. Her forbereder FHI kommunene på at det vil være mulig med større fleksibilitet fremover når de mellom 18-45 år uten risikofaktorer skal få tilbud om vaksinasjon.
– Frem til nå har eldre, risikogrupper og helsepersonell fått tilbud om koronavaksinasjon. Målsetningene har vært å redusere alvorlig sykdom og død. Fremover legges det mer vekt på flokkbeskyttelse, hindre smittespredning og gjenåpning av samfunnet. Det gir rom for en mindre streng prioritering. Foreksempel kan det bety at familiemedlemmer som allikevel skal ha vaksine om kort tid kan vaksineres samtidig, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI.
Det vil også være mulig å åpne opp for flere alderskohorter innen samme prioriteringsgruppe samtidig, forklarer han.
Større forutsigbarhet
FHI anbefaler ordninger som kan gjøre det enklere for innbyggerne å planlegge vaksinasjon og gi større forutsigbarhet.
– Det kan være fornuftig å vurdere ordninger som gir innbyggerne anledning til å booke time selv innenfor en ramme som passer kommunen. Dette vil gi innbyggerne økt fleksibilitet slik at de kan planlegge vaksinasjon i forhold til egen ferieavvikling og eventuelle reiser, sier Bukholm.
Samarbeid på tvers mellom kommuner
I brevet trekker FHI også frem at det kan være fordelaktig for kommuner å samarbeide gjennom sommeren for å lette vaksinering gjennom ferieavviklingen.
– Nærliggende kommuner kan oppnå stordriftsfordeler ved å tilby vaksinasjon sammen i for eksempel større lokaler. Det er mulig å benytte gymsaler, eksamenslokaler, menighetshus, rådhus eller andre lokaler som kommunene finner egnet. En eventuell rest-kapasitet kan på denne måten bli bedre utnyttet, sier Geir Bukholm i FHI.
Han påpeker samtidig at eventuelle endringer i leveringsadresse som følge av interkommunalt samarbeid må meldes til vaksineforsyningen god tid i forveien.
Webinar på torsdag
FHI arrangerer webinar om temaet torsdag 27. mai kl. 11–12. Invitasjon blir sendt ut i forkant av webinaret hvor alle som jobber med koronavaksinering i kommunene kan delta og stille spørsmål.
Les Sommervaksinering - brev fra Koronavaksinasjonsprogrammet.