Færre utbrudd etter importtilfeller av engelsk og sør-afrikansk virusvariant siste to måneder
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Genetiske analyser fram til slutten av januar viser at flere importtilfeller av den engelske og sørafrikanske virusvariant av SARS-CoV-2 resulterte i store smitteklynger. De siste par månedene har det også vært importtilfeller, men disse har i liten grad ført til videre smitte innenlands. Det viser en kartlegging FHI har gjort av disse virusvariantene.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenImporttilfellene til Norge med engelsk variant har stort sett ledet til lokalt begrensede utbrudd, men noen få tilfeller har gitt stor smittespredning. Varianten dominerer nå smittetilfellene i Norge.
– Noen få importtilfeller tidligere på året har gitt opphav til smittespredning på tvers av kommuner og fylker og disse virusene sirkulerer fortsatt. Eksempelvis kan enkelte importtilfeller ha gitt opphav til flere hundre smittetilfeller. Det er viktig å understreke at vi ikke vet om dette er enkeltpersoner eller flere reisende med helt lik variant, sier seksjonsleder ved FHI, Karoline Bragstad.
Store utbrudd med den engelske varianten
Genetiske analyser av virus viser at det var flere importtilfeller av den engelske virusvarianten fram til slutten av januar som resulterte i store smitteklynger og utbrudd. Importen av den engelske virusvarianten har kommet fra mange europeiske land, og spesielt land i Øst-Europa.
Norge har blant de strengeste tiltakene mot importsmitte i Europa. En kort periode fra 21. desember var det stans i alle direkteflyvninger fra Storbritannia på bakgrunn av meldinger om ny mer smittsom variant. Fra nyttår og frem til nå er det gradvis innført strengere tiltak for å hindre importsmitte fra alle land. Disse omfatter nå test både før, ved og etter ankomst, karantene på karantenehotell for flere grupper, fraråding av utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig og strenge innreiserestriksjoner.
– Analysene viser at man ikke kan hindre importsmitte fullstendig, men at mye kan gjøres for å hindre videre smitte innad i landet. Til sammen ser det ut til at innreisetiltakene, forsterket testing, isolering, smittesporing og karantene, såkalt TISK, og de generelle smitteverntiltakene effektivt har begrenset videre smitte fra importtilfeller de siste par månedene, sier overlege Trude Arnesen ved FHI.
Begrenset antall tilfeller med sør-afrikansk variant
Reiseimporterte tilfeller fra Afrika utgjør den største gruppen med sørafrikansk variant, viser kartleggingen fra FHI.
– Det har vært et begrenset antall ulike importtilfeller av den sør-afrikanske varianten, og kun et fåtall av disse har startet større smittekjeder i Norge. Importtilfeller etter februar har gitt svært begrenset smittespredning. Det klart største per dags dato er Nordland/Bodø-utbruddet, som senere spredte seg til Troms og Finnmark, samt flere nært beslektede utbrudd som antagelig skyldes uavhengige importtilfeller fra samme bakgrunns populasjon, sier seksjonsleder Karoline Bragstad ved FHI.
Må ta høyde for nye virusvarianter i tiden framover
Ved kobling mellom ulike datakilder ser FHI at mellom 1,2 % og 1,6 % av de innreisende vi har informasjon om i uke 10 –15 har testet positivt de første 10 dagene etter ankomst til Norge.
– Nye virusvarianter vil fortsette med å oppstå og det meste som sirkulerer utenfor Norges grenser er andre utgaver av viruset enn det vi har her i landet. I tillegg er det svært varierende hvor god oversikt de enkelte landene har over hvilke varianter som sirkulerer. Dette må vi ta høyde for når vi gir våre råd om hele tiltakskjeden som skal forhindre videre spredning, sier overlege Trude Arnesen.