Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kartlegging av introduksjoner av engelsk og sørafrikansk SARS-CoV-2 virusvarianter på virusforekomst og betydningen for smittespredningen i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kartlegging av introduksjoner av engelsk og sørafrikansk SARS-CoV-2 virusvarianter på virusforekomst og betydningen for smittespredningen i Norge

Notat

Kartlegging av introduksjoner av engelsk og sørafrikansk SARS-CoV-2 virusvarianter på virusforekomst og betydningen for smittespredningen i Norge

Publisert

Denne rapporten beskriver i hvilken grad importtilfeller har ført til videre smitte i Norge, og hvordan dette har endret seg over tid.

Denne rapporten beskriver i hvilken grad importtilfeller har ført til videre smitte i Norge, og hvordan dette har endret seg over tid.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 3. mai 2021
  • Av: Folkehelseinstituttet

Hovedbudskap

Engelsk virusvariant dominerer nå i Norge og har de siste fire uker stått for 84% av analyserte smittetilfeller, mens den sørafrikanske varianten bare utgjør 1% av tilfellene. Engelsk virusvariant har blitt importert til Norge fra mange europeiske land, særlig fra Øst-Europa. Den sørafrikanske varianten har i større grad blitt importert fra Afrika enn fra andre verdensdeler.


Denne rapporten beskriver i hvilken grad importtilfeller har ført til videre smitte i Norge, og hvordan dette har endret seg over tid. Rapporten er basert på analyser av helgenomsekvenser av SARS-CoV-2 virus i Norge i tillegg til informasjon fra MSIS og andre overvåkingssystemer. De fleste importtilfellene til Norge med engelsk variant har stort sett ført til lokalt begrensede utbrudd. Noen få har gitt smittespredning på tvers av fylker og ført til smittesituasjonen vi har i dag med vedvarende smitte med engelsk variant. Eksempelvis kan sannsynligvis så lite som en enkelt introduksjon ført til flere hundre kjente smittetilfeller. Genetiske analyser viser at det var flere importer av engelsk og sørafrikansk virusvariant fram til slutten av januar som resulterte i store smitteklynger og utbrudd.


De fleste importtilfellene til Norge med engelsk variant har stort sett ført til lokalt begrensede utbrudd. Noen få har gitt smittespredning på tvers av fylker og ført til smittesituasjonen vi har i dag med vedvarende smitte med engelsk variant. Eksempelvis kan sannsynligvis så lite som en enkelt introduksjon ført til flere hundre kjente smittetilfeller. Genetiske analyser viser at det var flere importer av engelsk og sørafrikansk virusvariant fram til slutten av januar som resulterte i store smitteklynger og utbrudd.
Norge har blant Europas strengeste tiltak mot importsmitte og fra nyttår 2021 er disse gradvis blitt enda strengere. Alle reiser som ikke er strengt nødvendige er frarådet, det er innført strenge restriksjoner for utenlandske statsborgeres adgang til Norge, det er krav om test før, ved og etter ankomst til landet, de aller fleste skal i karantene og unntak fra dette er strammet inn, det er innført krav om karantenehotell for flere grupper og det er opprettet et Nasjonalt kontrollsenter for innreisende. I tillegg er det innad i Norge strenge smitteverntiltak nasjonalt og lokalt for å hindre videre smitte av alle virus.


Siden februar ser det ut til at utbrudd knyttet til importtilfeller har blitt effektivt begrenset. Det oppdages stadig importtilfeller, men disse gir ikke like stor smittespredning som tidligere.