Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdatert risikovurdering om deltavarianten av koronaviruset»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdatert risikovurdering om deltavarianten av koronaviruset

Nyhet

Oppdatert risikovurdering om deltavarianten av koronaviruset

Folkehelseinstituttet har laget en ny risikovurdering i lys av en mulig framvekst av deltavarianten, tidligere omtalt som den indiske varianten.

Folkehelseinstituttet har laget en ny risikovurdering i lys av en mulig framvekst av deltavarianten, tidligere omtalt som den indiske varianten.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

–  Deltavarianten gir mer alvorlig sykdom enn alfavarianten og smitter lettere. Vaksinasjon med bare én dose beskytter litt dårligere mot sykdom forårsaket av denne varianten. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer at det inntil videre er fornuftig å fortsette med dagens vaksinasjonsstrategi, altså 12 ukers intervall mellom første og andre dose. FHI ser foreløpig ikke behov for å endre definisjonen av «beskyttet».

Når flere med tolv ukers intervall

I risikovurderingen heter det at man når flere ved å vaksinere flest mulig med én dose ved å holde på et langt intervall (inntil 12 uker) før andre dose blir satt, gjennom såkalt suboptimal beskyttelse mot sykdom – altså nesten like god beskyttelse (redaksjonell tilføyelse).

Vold sier at Folkehelseinstituttet vil fortsette vaksinasjonsprogrammet for fullt med 12 ukers intervall, slik at flere kan få beskyttelse tidligere:

– Vi oppfordrer alle til å takke ja til vaksinasjonstilbudet i sommer og unngå unødvendige utsettelser. To doser gir enda bedre og mer langvarig beskyttelse.

Deltavarianten vil sannsynligvis spre seg videre i Norge og kan etter hvert bli den dominerende virusvarianten, slik vi også ser i andre land.

– Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, sier Line Vold.

Hovedpunkter i risikovurderingen:

  • En ny SARS-CoV-2-variant med betegnelsen delta eller B.1.617.2 som første gang ble påvist i India i desember, er nå blitt den dominerende varianten i Storbritannia. Varianten vekker også bekymring i Norge. En økende andel av virus som sekvenseres er deltavarianten, men andelen er fortsatt liten. Totalt er  139 tilfeller påvist (per 15.06).
  • FHI har vurdert seks risikospørsmål om denne varianten. Risikoen er sannsynligheten for at en hendelse (av et vurdert omfang) inntrer ganget med størrelsen på konsekvensene. Se tabellen under.
  • Det er fortsatt begrenset kunnskap om denne varianten, så Folkehelseinstituttet har bare middels tiltro til vurderingene.

Risikospørsmål om variant delta

Sann-synlighet

Omfang eller størrelse

Konsekvens

Risiko

Tiltro til vurderingen

1. Hva er risikoen for at delta vil fortsette å spre seg til Norge?

Høy

Liten til middels

Liten til middels

Middels

Middels

2. Hva er risikoen for at delta gir mer alvorlig sykdom hos ubeskyttede enn Alfa?

Middels

Middels

Liten

Middels

Middels

3. Hva er risikoen for at delta er mer smittsom enn alfa?

Høy

Middels til høy

Middels

Middels til høy

Middels

4. Hva er risikoen for at gjennomgått SARS-CoV-2-infeksjon gir lavere immunitet mot Delta enn mot alfa?

Liten

Liten

Liten

Liten

Middels

5. Hva er risikoen for at vaksinasjon (med mRNA-vaksiner) gir lavere immunitet mot Delta enn mot alfa?

Høy

Liten til middels*

Middels

Middels

Middels

6. Hva er risikoen for at delta skal spre seg i Norge?

Høy

Stor

Middels

Middels til høy

Middels

  • Utviklingen i Storbritannia følges nøye. Der er delta nå dominerende og oppfattes som betydelig mer smittsom enn alfa, som har dominert til nå. Tilsvarende utvikling er ikke sett i Danmark der delta i et par måneder har forekommet i et stabilt lavt antall. Enkelte andre land, inkludert Finland og Sverige, har rapportert om større utbrudd med delta de seneste ukene.
  • Delta ser ut til å øke risikoen for sykehusinnleggelse sammenliknet med Alfa.
  • Vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine (Comirnaty (BioNTech og Pfizer) og Moderna) beskytter noe mindre mot sykdom forårsaket av delta, men meget godt etter to doser. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom er sannsynligvis høy etter både én og to doser. Det er derfor fornuftig å benytte et langt intervall (inntil 12 uker) til andre dose for å nå flest mulig tidlig med minst én dose.
  • Delta vil sannsynligvis spre seg videre i Norge og etter hvert bli dominerende. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig.
  • Kunnskapen om, og framveksten av delta i Norge må følges nøye. Risikovurderingen vil bli oppdatert ved behov.