Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Ny rapport viser at restaurantbesøk og festing kan bidra til økt smitte med covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ny rapport viser at restaurantbesøk og festing kan bidra til økt smitte med covid-19

Nyhet

Ny rapport viser at restaurantbesøk og festing kan bidra til økt smitte med covid-19

I samarbeid med Oslo kommune har Folkehelseinstituttet gjennomført en studie for å se på risikofaktorer for smitte under den tredje bølgen av pandemien vinteren 2021.

I samarbeid med Oslo kommune har Folkehelseinstituttet gjennomført en studie for å se på risikofaktorer for smitte under den tredje bølgen av pandemien vinteren 2021.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Studien ble gjennomført i uke 10-12 i mars 2021. Formålet var å støtte Oslo kommune med å forstå hvor det er størst risiko for å bli smittet, for deretter å kunne vurdere hvilke smitteverntiltak som vil være mest effektive.

Undersøkelsen viser, i likhet med smittesporingen gjennomført i bydelene, at de fleste Oslo-beboere ble smittet i egen husstand. Store husholdninger og personer i yngre aldersgrupper hadde større risiko for å bli smittet. I studien ser man også at det å følge smittevernregler, inkludert bruk av munnbind og god håndhygiene, ser ut til å redusere risiko for smitte (oppdatert 2. juli 2021, "betydelig redusert risiko" erstattet med "redusere risiko"). 

Studien viser også at, til tross for smitteverntiltakene som gjaldt i Oslo da studrien ble gjennomført, var det å spise ute på serveringssteder forbundet med økte risiko for smitte med 200 %. Mens å drikke alkohol på private fester økte risiko for smitte med 70%, sammenliknet med å ikke delta på fester.

– Når vi ser nærmere på de to viktigste risikofaktorene i studien, deltakelse på private fester og restaurantbesøk, økte ikke risikoen i seg selv ved å være med. Det er kombinasjonen av festing og alkoholinntak samt besøke restauranter der man sitter ned ved bordet som gir økt risiko, sier lege i Folkehelseinstituttet Pawel Stefanoff.

Studien viser også at å delta på aktiviteter utenfor husstanden kan bidra til økt smitte, dersom smittevernrådene ikke følges. Å ha en jobb der du ikke kan ha hjemmekontor øker risiko, noe som er i tråd med smittesporingen som viser at smitte på arbeidsplasser er en av de vanligste smittestedene.

– Å tilbringe mye tid utendørs, sammen med andre, økte ikke smittefaren i seg selv. Det er kombinasjonen av sosial atferd og mangelfull etterlevelse av smittevernråd som fører til økt smitterisiko, noe resultatene av denne studien underbygger– sier Stefanoff.

Det ble også funnet en sammenheng mellom hyppighet av kollektivreiser og smitte, men resultatene er ikke tydelige nok til å konkludere med tilstrekkelig statistisk sikkerhet.

– Studien viser at med en ny luftveisinfeksjon er det viktig å respektere enkle regler for å beskytte seg selv og de sårbare personene i samfunnet – konkluderer Stefanoff.

Rapporten med detaljerte resultater finnes her: Kartlegging av smittesteder for Covid-19 i Oslo