Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Rutinemessig test for covid-19 kan nå tas fra fremre nese»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rutinemessig test for covid-19 kan nå tas fra fremre nese

Nyhet

Rutinemessig test for covid-19 kan nå tas fra fremre nese (neseboret)

FHI anbefaler nå at koronatest av personer som ikke har symptomer kan tas fra neseboret i stedet for fra bakre del av nesen (nesesvelget). Dette er enklere og mindre ubehagelig og gir nesten like sikre svar.

Fremre neseprøve. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet.
Fremre neseprøve. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet.

FHI anbefaler nå at koronatest av personer som ikke har symptomer kan tas fra neseboret i stedet for fra bakre del av nesen (nesesvelget). Dette er enklere og mindre ubehagelig og gir nesten like sikre svar.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dersom testsvaret får betydning for videre medisinsk behandling og oppfølging, anbefaler FHI fortsatt å ta prøve fra bakre nese (nesesvelget) og svelg fordi dette gir litt bedre sensitivitet.

Endringen medfører at man kan bruke fremre neseprøve hos personer som ikke har symptomer men testes fordi de har vært på reise, fordi de kan ha vært utsatt for smitte eller fordi de trenger det til koronasertifikat eller for adgangstesting.

Test fra neseboret innebærer at en pinne føres ca 1 cm inn i neseboret, i stedet for helt bak i nesesvelget. Dette er mindre ubehagelig enn å teste fra nesesvelget.

– Virusmengden av koronaviruset hos smittede er størst i bakre nese, men prøvetaking fra fremre nese vil være tilstrekkelig til å fange opp de aller fleste smittede personer, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.

– En stor fordel er at prøvetaking fra neseboret er mindre ubehagelig for personen som testes enn prøvetaking fra bakre nese, og vil oppleves langt mindre problematisk. For mange, som for eksempel barn, utgjør dette en stor forskjell, sier Arnesen.

Hun forteller at erfaringene som er gjort fra massetestinger i løpet av våren og sommeren har vist at prøvetaking fra neseboret er en enkel og god prøvetakingsmetode, som gir tilstrekkelig gode resultater også for yngre barn. 

Kommunale teststasjoner vesus private tilbydere

Kommunale teststasjoner har fortsatt hovedfokus på testing av personer med symptomer og eksponering, men kan også tilby screeningtest dersom de har kapasitet. 

De som ønsker en test til koronasertifikat før for eksempel deltakelse på et arrangement, bør fortrinnsvis henvende seg til en privat testtilbyder dersom dette er tilgjengelig.