Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdatert risikovurdering om deltavarianten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdatert risikovurdering om deltavarianten

Nyhet

Oppdatert risikovurdering om deltavarianten

Deltavarianten av koronaviruset kan overta i Norge i løpet av sommeren, ifølge en oppdatert risikovurdering fra FHI. Godt smittevernarbeid i kommunene kan bidra til å forsinke spredningen av denne varianten i Norge og bringe utbrudd under kontroll.

Deltavarianten av koronaviruset kan overta i Norge i løpet av sommeren, ifølge en oppdatert risikovurdering fra FHI. Godt smittevernarbeid i kommunene kan bidra til å forsinke spredningen av denne varianten i Norge og bringe utbrudd under kontroll.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Deltavarianten av koronaviruset har økt raskt i Norge, men ikke like raskt som alfavarianten da den tok over. Totalt antall tilfeller er fortsatt lavt, men har vært økende fra uke til uke. Andelen delta ligger i snitt siste 4 uker på cirka 6,4 %, opp fra 1,4 % fra forrige risikovurdering 16. juni. Andelen var i uke 23 på 12 % på grunn av et pågående utbrudd.  

Etterlevelse av tiltak fortsatt viktig

– Godt smittevernarbeid i kommunene kan bidra til å forsinke spredningen av denne varianten i Norge og bringe eventuelle utbrudd under kontroll. God vaksinasjonsdekning bidrar. Likevel utgjør deltavarianten en ny og viktig utfordring som krever nøye overvåking, nøye vurdering av tiltaksnivå og god etterlevelse av tiltak. Etter hvert som en stadig større andel av befolkningen er vaksinert, synker faren for at delta skal kunne bringe epidemien i Norge ut av kontroll, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

Vaksiner beskytter også godt mot deltavarianten

Beskyttelsen mot alvorlig sykdom med deltavarianten er høy allerede etter én dose.

– De med størst risiko for alvorlig forløp av covid-19 er nå i stor grad fullvaksinert i Norge, og dette gjør at vi er bedre rustet mot deltavarianten enn vi var mot alfavarianten, sier Stoltenberg.

Foreløpige data indikerer at vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av delta enn av alfa, men beskyttelsen er svært god etter to doser. Risikoen for videre smitte fra vaksinerte antas uansett å være redusert sammenliknet med uvaksinerte.  

Utbredelse i verden

Delta er i ferd med å erstatte alfa som den dominerende varianten i en rekke land. En rekke forhold, som demografi, epidemiens størrelse, vaksinasjonsdekning, vaksinasjonstype og internasjonal trafikk gjør at denne endringen av dominerende variant skjer med ulik hastighet. Dette gjør også at utbredelsen i Norge vil kunne være annerledes enn land som opplever økt smittetrykk.