Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Nye virusvarianter en alvorlig trussel»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nye virusvarianter en alvorlig trussel

Nyhet

Nye virusvarianter en alvorlig trussel

Nye varianter av koronaviruset blir sannsynligvis i løpet av de kommende månedene en trussel mot vår evne til å holde epidemien under kontroll.

Nye varianter av koronaviruset blir sannsynligvis i løpet av de kommende månedene en trussel mot vår evne til å holde epidemien under kontroll.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dette kommer fram i Folkehelseinstituttets andre oppdatering av risikovurderingen om varianter av koronaviruset.

Folkehelseinstituttets risikovurderinger

- Nye varianter av koronaviruset oppstår hele tiden. De variantene som har størst spredningsevne, altså høyest R-tall, vil etter hvert dominere. Siden slike varianter sprer seg bedre, kreves det mer effektive tiltak for å holde dem under kontroll, forklarer avdelingsdirektør Line Vold.

- Utbruddet i Nordre Follo er det første vi kjenner til med den engelske varianten i Norge, sier Vold.

Nordre Follo kommune og Folkehelseinstituttet har samarbeidet om å oppklare utbruddet. Utbruddet på sykehjemmet må ha startet i romjula, men er nå så å si over. Fra sykehjemmet har det vært en spredning til en barnehage i kommunen og til et sykehjem i Oslo. Det er også muligens sammenheng med utbrudd på en helsestasjon og skole i kommunen. Det er også enkelte andre smittede der koblingen etterforskes. Den videre utbruddsetterforskningen pågår for fullt.

Erfaringen er som ved alle andre utbrudd at smittesporing og karantene var avgjørende for å begrense utbruddet. Utbruddene var mer eller mindre over før man ble klar over at viruset var den engelske varianten.

- Det er fortsatt håp om å få utryddet den engelske varianten fra dette utbruddet. Det er ikke sikkert vi klarer det neste gang. Dersom denne eller andre mer smittsomme varianter får fotfeste i Norge, vil de utgjøre en viktig trussel mot den kontrollen vi nå har på epidemien, sier Vold.

Folkehelseinstituttet vurderer at det er moderat sannsynlig at den engelske varianten gir mer alvorlig sykdom og lav sannsynlighet for at dagens vaksiner beskytter dårligere mot den engelske varianten.