Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Mulig økt risiko for allergisk reaksjon ved koronavaksinasjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mulig økt risiko for allergisk reaksjon ved koronavaksinasjon

Nyhet

Mulig økt risiko for allergisk reaksjon ved koronavaksinasjon

Myndighetene i flere land undersøker nå årsaken til at noen personer som tidligere har hatt alvorlige allergiske reaksjoner, har fått allergisjokk. Dette har skjedd kort tid etter vaksinasjon med de nye vaksinene Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna.

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Myndighetene i flere land undersøker nå årsaken til at noen personer som tidligere har hatt alvorlige allergiske reaksjoner, har fått allergisjokk. Dette har skjedd kort tid etter vaksinasjon med de nye vaksinene Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Tillegg 12. januar 2021: Det er foretatt noen presiseringer og tillegg i denne artikkelen, blant annet:

 Se preparatomtalen, pakningsvedlegget eller faktaark

I Norge er to mRNA-vaksiner godkjent for bruk: Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna fra henholdsvis BioNTech/Pfizer og Moderna. Vaksinene har vært i bruk i flere land siden årsskiftet 2020/2021, og flere millioner mennesker har fått sin første dose med disse vaksinene.

Begge vaksinene har vist å gi rundt 95 prosent beskyttelse mot covid-19 sykdom én til to uker etter dose nummer to. De vanligste bivirkningene som er rapportert er vondt på stikkstedet, tretthet, hodepine, muskel- og leddsmerter, frysninger og feber. Bivirkningene er milde/moderate og går over av seg selv etter noen dager.

Allergisjokk observert i USA og Storbritannia

Etter oppstart av vaksinasjon i USA og Storbritannia, er det rapportert om flere tilfeller av allergisjokk etter vaksinasjon med Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna blant personer som tidligere har hatt alvorlige allergiske reaksjoner på andre stoffer. Slike reaksjoner ble ikke observert i de kliniske studiene før godkjenning av vaksinene.

– Det er fortsatt uklart hvilket innholdsstoff i vaksinene som personene har reagert på, men dette undersøkes nå av myndighetene i flere land, sier Gro Evensen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Se preparatomtalen, pakningsvedlegget eller faktaark

En fullstendig liste over innhold i vaksinene finnes i preparatomtalen eller pakningsvedlegget for koronavaksinene. Ingen av vaksinene inneholder eggproteiner.  

Legemiddelverket har også publisert oppsummerende faktaark for vaksinene:

Sjelden med alvorlige reaksjoner

Alvorlige allergiske reaksjoner er uhyre sjeldne og forekommer blant cirka 1–2 per 1.000.000 etter vaksinasjon med andre vaksiner. For de to nye mRNA-vaksinene ser det ut til at forekomsten kan være noe høyere.

Vaksinene skal ikke gis til personer som har kjent allergi mot noen av innholdsstoffene i vaksinene. Personer som har hatt en alvorlig straks-allergisk reaksjon på en tidligere vaksinedose skal heller ikke tilbys flere doser av samme vaksine.

– Personer som tidligere har hatt alvorlig allergisk reaksjon, uansett hva de har reagert på, har høyere risiko enn andre for en tilsvarende reaksjon på nye stoffer. I disse sjeldne tilfellene vil en lege vurdere om vaksinen kan gis, sier Evensen.

Med unntak av disse, kan personer med allergi vaksineres på samme måte som personer uten allergi. Personer med eksem eller astma vil også kunne vaksineres på vanlig måte.

Må vente litt etter vaksineringen

Alvorlige allergiske reaksjoner kommer som regel raskt og innenfor de første 20 minuttene, derfor vil den vaksinerte alltid bli bedt om å bli igjen på venterommet minst 20 minutter. For personer med økt risiko for alvorlig straks-allergisk reaksjon bør vaksinasjon skje under utvidet allergiberedskap, med lege til stede i huset og forlenget observasjonstid, vanligvis én time.

I Norge skal alle som vaksinerer ha adrenalin tilgjengelig. Dersom det skulle oppstå en alvorlig allergisk reaksjon, vil personen umiddelbart få behandling med dette medikamentet.

Hevelser i ansiktet

I studien med vaksinen fra Moderna fikk to av de vaksinerte hevelser i ansiktet én til to dager etter vaksinasjon, ifølge det amerikanske legemiddelbyrået FDA. Tilsvarende ble ikke sett blant de som fikk placebo (narremedisin).

Ingen av dem som fikk hevelser i ansiktet fikk alvorlig allergisk reaksjon, og begge ble friske etter behandling med allergimedisiner. Hevelsene oppsto på steder der de hadde fått injisert kosmetiske fillers i løpet av de siste seks månedene før vaksinasjon. En kosmetisk filler er en gelé som sprøytes inn i huden for å fylle ut rynker og arr, eller for å forstørre og gjenopprette struktur i huden. Personer med kosmetiske fillers som anbefales vaksine mot covid-19 kan vaksineres etter vanlige rutiner.

For mer informasjon om anbefalte rutiner, se vaksinasjonsveilederens kapittel om koronavaksine.