Nå virker Smittestopp på tvers av landegrenser
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Den norske Smittestopp-appen ble i dag tilkoblet andre smittesporingsapper i EU og EØS. Dermed ligger det til rette for varsling av smitte på tvers av landegrenser når det igjen blir mulig å reise.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenAkkurat nå er det strenge restriksjoner på reise. Men når grensene åpner opp igjen, vil det være mulig å både gi og få beskjed om du har vært i nærheten av noen som har fått påvist koronavirus på tvers i EU og EØS, uavhengig av hva slags nasjonal smittesporingsapp de bruker. Dette fungerer kun hvis du tester deg og melder om smitte fra ditt eget land, altså hvis du for eksempel er kommet hjem fra reise i utlandet.
Deling av data med andre land er frivillig, og du vil bli bedt om samtykke til dette hvis du melder deg smittet.
– Dette betyr at Smittestopp vil få en langt høyere nytteverdi spesielt med tanke på på reise utenlands, og hvis du har vært i nærheten av personer du ikke kjenner som får påvist covid-19, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI.
Løsningen er kommet på plass raskt, og mulige forbedringsmuligheter vil bli sett på fremover.
NB! Det kan ta noe tid før App Store og Google Play er oppdatert med endringene.
Hva må brukerne gjøre?
– Hva skal brukerne av Smittestopp gjøre for å få tilgang til denne nye funksjonaliteten?
– Smittestopp er med dette ute i ny versjon, og brukerne må sørge for å oppdatere telefonen dersom dette ikke blir gjort automatisk. Du trenger ikke gi nytt samtykke for å bruke appen i Norge. Men dersom du melder deg smittet vil du nå få spørsmål om du ønsker å dele dette også med andre lands smittesporingsapper, og må i så fall samtykke til deling av informasjon i EU og EØS. Du vil også få spørsmål om hvilket eller hvilke land som er aktuelle, sier Gun Peggy Knudsen i FHI.
Felles-europeisk server legger til rette for utveksling av data
Flere europeiske land har utviklet sine egne smittesporingsapper basert på Apple-Google-rammeverket, som den norske appen Smittestopp bruker. Utveksling av data gjøres gjennom en felles europeisk server. Alle landene er sammen behandlingsansvarlige for informasjonen som utveksles.
Landene som i dag er tilknyttet den felles-europeiske serveren som utveksler data mellom appene (European Federation Gateway Service) er Danmark, Tyskland, Irland, Spania, Lativa, Polen, Kypros, Kroatia, Østerrike, Finland, Nederland og Belgia.
Slik virker det
På samme måte som telefonen din utveksler nøkler med andre brukere av Smittestopp, vil telefonen din utveksle nøkler med telefoner til brukere som har aktivert tilsvarende smittesporingsapper fra andre land. Grunnen til dette er at de ulike landenes smittesporingsapper er basert på den samme typen teknologi som ligger på brukernes telefoner. Teknologien skiller ikke mellom hvilket lands app brukeren har lastet ned. Dette medfører at du kan komme til å motta varsel om smitte fra en bruker av et annet lands smittesporingsapp, uten at du vil få vite at den som er smittet er bruker av en utenlandsk app. En bruker av et annet lands app vil ikke kunne ta test og melde om smitte fra Norge.
Kan avdekke smitte som ikke spores på andre måter
For at slik varsling skal kunne skje, er det nødvendig at dine enveisnøkler, data som brukes for å generere data om hvilke telefoner som har vært i nærheten av andre og som ikke kan spores tilbake til deg, men som andre telefoner kan benytte for å sjekke om de har vært i nærheten av din telefon, videresendes til en felles europeisk server hvor de gjøres tilgjengelige for nedlasting til andre lands smittesporingsapper.
– Fordelen med dette er at Smittestopp vil kunne avdekke smitte som ikke vil være mulig å avdekke gjennom manuell smittesporing, fordi du ofte ikke vil kunne svare på hvem du har vært i nærheten av på reiser både til og fra og i utlandet, sier Gun Peggy Knudsen.
Mer informasjon
- Se liste over apper som er tilknyttet løsningen og som er databehandlingsansvarlige på National Joint Controllers and privacy policies (PDF).
- Les mer om tekniske og organisatoriske detaljer knyttet til samarbeidet som er nedfelt i EU-kommisjonens beslutning om implementering på Commission implementing dedision (EU) 2020/1023 (PDF).
- Risikovurdering av nye Smittestopp og koblingen til European Federation Gateway Service, februar 2021