Intensivert teststrategi
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
FHI gir nye råd om mer omfattende testing av personer som kan ha vært eksponert for smitte.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenTisk-strategien, med fokus på testing, isolering, smittesporing og karantene, har vist seg å være målrettet og effektiv også i møte med de nye virusvariantene. Ofte vil ikke resultatet av gensekvenseringen være kjent før en stund etter at infeksjonen er påvist.
— For å ta høyde for økt smittsomhet av nye virusvarianter, er det nødvendig å intensivere teststrategien noe, sier overlege ved FHI, Trude Arnesen.
Reviderte testkriterier
I reviderte testkriterier anbefales det nå at alle som defineres som nærkontakter testes både ved start av karantene og 7 døgn etter siste eksponering.
Ved utbrudd kan det også være aktuelt å teste flere enn de som er definert som nærkontakter, for eksempel andre i nærmiljøet til den smittede. I områder med stor smittespredning, kan det etter en smittevernfaglig vurdering være aktuelt med jevnlig testing som alternativ til stenging av for eksempel videregående skoler.
- Se de reviderte testkriteriene.
Barn bør også testes. For at barn skal oppleve prøvetakingen som mindre ubehagelig, åpnes det for at prøven kan tas i fremre del av nesen.
- Les mer om prøvetaking av barn: Prøvetaking - praktisk gjennomføring
Håndtering av store, uoversiktlige utbrudd og utbrudd med mer smittsom virusvariant
I store og uoversiktlige utbrudd, eller der det er påvist engelsk eller sørafrikansk virusvariant, anbefales i tillegg til alle gjeldende råd, at husstandsmedlemmer til nærkontakter holder seg hjemme til nærkontakten har fått negativt svar på den første prøven. Dette blir ofte kalt “ventekarantene”. I slike situasjoner kan det også være aktuelt å teste flere i miljøet rundt den smittede, og det kan også være aktuelt å be disse holde seg hjemme til prøvesvaret foreligger. Det er laget en ny figur for å illustrere dette.
Se mer i kapittelet om smittesporing i Koronaveilederen .