Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Helsepersonell får AstraZeneca-vaksine i uke 8»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Helsepersonell får AstraZeneca-vaksine i uke 8

Nyhet

Helsepersonell får AstraZeneca-vaksine i uke 8

AstraZeneca-vaksinen som leveres til kommunene i uke 8, skal brukes til helsepersonell. Det er laget en fordelingsnøkkel som skal sikre en jevn fordeling av denne vaksinen over tid, melder Folkehelseinstituttet.

AstraZeneca-vaksinen som leveres til kommunene i uke 8, skal brukes til helsepersonell. Det er laget en fordelingsnøkkel som skal sikre en jevn fordeling av denne vaksinen over tid, melder Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Koronavaksinen fra AstraZeneca anbefales til personer under 65 år uten særlig høy risiko for alvorlig sykdom og til helsepersonell.

– Dosene med AstraZeneca-vaksine som en rekke kommuner får tilsendt i uke 8, skal tilbys helsepersonell – selv om det betyr at helsepersonell får mer enn 20 prosent av totalt antall nye doser til kommunen, slik ordningen er ellers. Det sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.

Han opplyser at Folkehelseinstituttet snarlig kommer med en plan for når innbyggere under 65 år skal bli tilbudt AstraZeneca-vaksinen.

Prioritert helsepersonell som er 65 år eller eldre, eller som har en underliggende sykdom som gjør at de er i prioriteringsgruppe 4, skal få mRNA-vaksine. Disse vaksinene skal forbeholdes personer i prioriteringsgruppe 1, 2, 3 og 4. Det betyr at kommuner som ikke får AstraZeneca-vaksiner i denne omgang skal vente med å vaksinere helsepersonell som er under 65 år, til de får AstraZeneca-doser til sin kommune.

Pakningsstørrelse gir distribusjonsutfordringer  

AstraZeneca-vaksinen kommer i minstepakninger på 100 doser. Det innebærer at distribusjonen må skje i puljer for å få en jevn fordeling mellom små, mellomstore og større kommuner.

Bukholm påpeker at pakningsstørrelsen gir noen utfordringer som det er tatt høyde for i distribusjonsplanen til kommunene. For å sikre en jevn fordeling av koronavaksinen fra AstraZeneca, vil større kommuner få leveranse av denne vaksinen i uke 7 og 8, mens små og noen mellomstore kommuner må vente.

Det jobbes med en langsiktig leveringsplan for AstraZeneca-vaksinen. Planen vil bli publisert så snart den foreligger.

Fordeling for uke 8 se her:

Vaksinen gis med 9–12 ukers intervall

Vaksinen gis i to doser med anbefalt intervall på 9–12 uker, og da gjerne i den øvre delen av intervallet. Den leveres i pakninger med ti hetteglass og skal ikke fortynnes. Intervallet bør ikke overskride 12 uker, men dersom det unntaksvis går mer enn 12 uker mellom dosene er likevel begge doser tellende.

FHI vil sende ut vaksine til dose 2. Det forutsettes, og forventes, at leveransene fra produsenten vil være tilstrekkelig til å dekke behovet når dose 2 skal settes. Det er ikke planlagt at Folkehelseinstituttet eller kommune/helseforetak skal holde tilbake vaksine med tanke på dose 2. Ved forsinkelse i levering til Folkehelseinstituttet, kan det derfor oppstå en situasjon der det er nødvendig å utsette dose 2.