Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Nå sendes det ut vaksiner til barn 5–11 år med alvorlig grunnsykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nå sendes det ut vaksiner til barn 5–11 år med alvorlig grunnsykdom

Nyhet

Nå sendes det ut vaksiner til barn 5–11 år med alvorlig grunnsykdom

Barn i alderen 5–11 år har svært lav sannsynlighet for å bli innlagt på grunn av covid-19. Enkelte barn med alvorlig grunnsykdom kan likevel ha nytte av den beskyttelsen koronavaksinen gir, og bidra til at de lettere kan delta på skole og aktiviteter.

Barn i alderen 5–11 år har svært lav sannsynlighet for å bli innlagt på grunn av covid-19. Enkelte barn med alvorlig grunnsykdom kan likevel ha nytte av den beskyttelsen koronavaksinen gir, og bidra til at de lettere kan delta på skole og aktiviteter.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Norge har denne uken mottatt koronavaksinen fra koronavaksinen fra BioNTech/Pfizer for bruk i til barn i alderen 5-11 år. Vaksinene pakkes nå om og sendes ut i løpet av uke 51. FHI anbefaler at enkelte barn i denne alderen med alvorlig grunnsykdom kan tilbys denne vaksinen.

– Sannsynlighet for alvorlig koronasykdom hos barn og unge er svært lav. Likevel kan enkelte barn og ungdom med særlig alvorlige grunnsykdommer ha nytte av vaksine mot covid-19, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI. 

Inntil 3000 barn kan få tilbud om vaksine

Koronavaksinen fra BioNTech-Pfizer tilbys allerede til alle i alderen 12–17 år. I aldersgruppen 5–11 år er det anslått at det er inntil 3000 barn som nå vil tilbys vaksine mot covid-19.  

– Tilbudet går til en liten gruppe med barn som har svært alvorlig sykdom fra før, som de med kreft, organtransplanterte, de som har alvorlig immunsvikt, alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer. Disse barna kan ha nytte av den beskyttelsen vaksinen gir, forklarer overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI. 

Tilbys i geografiske spredte kommuner

Det er utviklet en egen barneformulering som skal brukes i aldersgruppen 5-11 år. Ettersom barneformulering kun finnes i hetteglass med 10 doser og det er få barn i hver kommune som vil være omfattet av tilbudet, vil det ikke være et vaksinasjonstilbud til disse barna i alle kommuner. Alle fylker vil midlertid ha barnedoser tilgjengelig i geografisk spredte kommuner. Disse kommunene vil tilby vaksine til barn i omkringliggende kommuner. Listen er laget etter forslag fra Statsforvaltere i de aktuelle fylkene.  

– Foresatte som ønsker vaksine kan diskutere dette med fastlege eller barnelege. Det er også viktig at fastleger og barneleger på eget initiativ identifiserer barn de mener omfattes av tilbudet, sier Greve-Isdahl.

Folkehelseinstituttet har fått innspill fra fagmiljøene i Norsk barnelegeforening ved utarbeidelse av anbefalingene. Det arbeides nå med en grundig utredning for å vurdere om det vil bli aktuelt med generell vaksinasjon av barn i alderen 5–11 år.

For mer informasjon