Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Gravide prioriteres for oppfriskningsdose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Gravide prioriteres for oppfriskningsdose

Nyhet

Gravide prioriteres for oppfriskningsdose

Gravide kvinner anbefales koronavaksine, og prioriteres nå for oppfriskningsdose når det har gått minst 4,5 måneder etter 2. dose. Så langt har alle gravide som har fått alvorlig sykdom på grunn av korona i Norge vært uvaksinert, skriver Folkehelseinstituttet.

Gravide kvinner anbefales koronavaksine, og prioriteres nå for oppfriskningsdose når det har gått minst 4,5 måneder etter 2. dose. Så langt har alle gravide som har fått alvorlig sykdom på grunn av korona i Norge vært uvaksinert, skriver Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Per 15. desember viser foreløpige tall fra Medisinsk fødselsregister at det under pandemien er meldt inn om lag 350 gravide som hadde hatt koronasykdom under svangerskapet eller ved fødselen. Blant 183 gravide som testet positivt i 2021 ble 141 innlagt for fødsel eller annen behandling knyttet til svangerskapet, og 43 ble innlagt på grunn av covid-19 eller behandlet for covid-19 under oppholdet. Ingen av kvinnene som ble innlagt for eller behandlet for covid-19 var fullvaksinerte.  

– Selv om tallene er små, ser vi at om lag 1 av 4 koronasyke gravide kvinner som har vært innlagt med deltavarianten, har hatt behov for intensivbehandling eller annen pustehjelp, sier Fredrik Skår, lege ved Folkehelseinstituttet.

Skår legger til at oppdaterte data viser at gravide er godt beskyttet mot alvorlig sykdom med deltavarianten etter to vaksinedoser. Vaksinasjon beskytter også fosteret fordi det får overført antistoffer gjennom morkaken, som gir god beskyttelse de første levemånedene.

Foreløpig er det for tidlig å si noe om alvorlighetsgrad av koronasykdom med omikronvarianten, både for gravide og befolkningen for øvrig.  Vaksinene ser ut til å beskytte i noe mindre grad mot å bli smittet med omikron, men foreløpige analyser fra Sør-Afrika viser at vaksinene fortsatt ser ut til å gi god beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Gode erfaringer med vaksinasjon av gravide

Svangerskap blir ikke registrert i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK), derfor har vi ikke en eksakt oversikt over hvor mange gravide som har fått koronavaksine i Norge. Sammenfattede opplysninger i ulike helseregistre kan gi et anslag. Nylig oppdaterte tall tyder på at 8 av 10 gravide er vaksinert, hvorav 3 av 10 er vaksinert før graviditeten, og 5 av 10 er vaksinert under graviditeten.

– Vaksinasjon er det aller viktigste virkemiddelet gravide kvinner har for å beskytte seg mot alvorlig sykdom ved koronasmitte, og samtidig beskytte fosteret eller det nyfødte barnet. Vi anbefaler alle gravide, deres partner og andre nære å vaksinere seg i svangerskapet. Dette gjelder også tilbud om oppfriskningsdose når det har gått minst 20 uker etter 2. vaksinedose, avslutter Skår.

Flere internasjonale studier viser at kvinner som ble vaksinert i svangerskapet har like lav sannsynlighet som uvaksinerte gravide for å få komplikasjoner underveis i svangerskapet, både når det gjelder svangerskapsforgiftning, veksthemming hos fosteret, spontanabort, dødfødsel og mødredødsfall.

– I mange land har gravide lenge vært anbefalt vaksine mot covid-19 i svangerskapet. Kunnskapsgrunnlaget for disse anbefalingene øker derfor hver dag. Det er ingen nye signaler på at vaksinene har negativ innvirkning på mor eller barn, tvert imot øker kunnskapen om at vaksiner beskytter mor og barn mot alvorlig sykdom, sier Skår.

Graviditet er allerede ansett som en risikofaktor for alvorlig sykdom av covid-19, og blir nå formelt inkludert som risikogruppe for alvorlig forløp. Dette gjelder også i forbindelse med vaksinasjon og innebærer at gravide vil bli prioritert i sin aldersgruppe når oppfriskningsdosene etter hvert tilbys til alle over 18 år. Gravide anbefales et minimumsintervall mellom andre vaksinedose og oppfriskningsdose på 20 uker. Vaksinasjon anbefales i andre eller tredje trimester dersom det ikke foreligger andre risikotilstander hos mor som tilsier at vaksinasjon i første trimester er nødvendig.

Informasjonsmateriell

FHI har nylig utarbeidet informasjonsmateriell for gravide på flere språk.  Alle som har ansvar for svangerskapsomsorg anbefales å bruke denne som en del av informasjonsarbeidet til gravide, og informere om behovet for vaksinasjon i svangerskapet.