Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Status covid-19 uke 31»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Status covid-19 uke 31

Nyhet

Status covid-19 uke 31

Epidemien i Norge er under kontroll, men smittespredningen øker i flere deler av landet. Forekomsten av sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall holder seg fortsatt lav, ifølge siste ukerapport fra FHI.

Epidemien i Norge er under kontroll, men smittespredningen øker i flere deler av landet. Forekomsten av sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall holder seg fortsatt lav, ifølge siste ukerapport fra FHI.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Antall meldte tilfeller har økt med 32 % fra uke 30 til 31. Det utgjør 97 meldte tilfeller per 100 000 innbyggere. Forekomsten øker i alle aldersgrupper, men er fortsatt høyeste blant tenåringer og yngre voksne.

Fortsatt lav, men økende, forekomst av sykehusinnleggelser

– Selv om vi nå ser en stor økning i antall meldte tilfeller, er epidemien fortsatt under kontroll i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Det er foreløpig rapportert om 29 nye innleggelser i sykehus i uke 31 (0,5 per 100 000). Dette er noe høyere enn antallet innleggelser i perioden fra uke 25 til 30 da mellom 17 og 20 pasienter ukentlig var innlagt med covid-19 som hovedårsak. De siste ukene har ca. 1 % av meldte tilfeller blitt innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen, sammenlignet med 2–4 % mellom uke 32 2020 og uke 19 2021.

– Forekomsten av sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall holder seg fortsatt lavt. Vi tror dette skyldes at vaksinasjon beskytter de eldre og andre med forhøyet risiko for alvorlig forløp, og vi regner det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som i tidligere bølger og at sykehusenes kapasitet trues, sier Line Vold i FHI.

Blant de 1137 fullvaksinerte totalt som har fått påvist SARS-CoV-2 (0,06 % av alle fullvaksinerte), er det 35 personer som er blitt innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen. Av disse tilhører 29 personer risikogrupper med høy eller moderat risiko for alvorlig forløp av covid-19.

– Vi regner med at det i tiden fremover vil bli flere fullvaksinerte som innlegges i sykehus, fordi antallet fullvaksinerte vil stige i ukene fremover. Foreløpig ser vi at antallet innleggelser er lavt, men vi forventer at det vil stige noe i ukene fremover, sier Vold

Delta-varianten dominerende

Deltavirusvarianten er nå helt dominerende i Norge. Andelen bekreftede tilfeller med Delta-varianten lå på 98 % i uke 31, mens Alfa-varianten lå på 1 % forrige uke.

Vestland har flest meldte tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 30 og 31 samlet (187 per 100 000 innbyggere), etterfulgt av Møre og Romsdal (150), Oslo (126) og Troms og Finnmark (89).

Matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært økende med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 15. juli på 1,2 (95 % CI: 1,0–1,2).

Økende andel tilfeller knyttet til innreise

En økende andel av påviste tilfeller i Norge kan knyttes til innreise. I uke 28 og 29 utgjorde andelen tilfeller som kan knyttes til innreise 16,8 % av alle meldte tilfeller i Norge (med F- og D-nummer over 16 år, med positiv prøve innen 10 dager etter registrert ankomst), denne andelen økte til 20,1 % i uke 30 og 31.

God vaksinedekning

Per 8. august 2021 er 86 % av alle personer 18 år og eldre vaksinert med minst én dose.

–  Mot slutten av september vil alle over 18 år ha fått tilbud om 2 doser vaksiner. Vaksinene er svært effektive, men ikke 100 prosent effektive og vi vil fortsatt se smitte, sykehusinnleggelser og dødsfall i forbindelse med Covid-19 infeksjoner. Vaksinedekningen vil også redusere smittespredningen i samfunnet og gjøre at vi gradvis vil nærme oss en tilstand der Covid-19 blir en infeksjon vi kan leve tilnærmet normalt med, sier Vold.