Pålitelig rapportering av meldingspliktige sykdommer under covid-19-epidemien
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
En omfattende evaluering av overvåkingssystemet for infeksjonssykdommer, MSIS, viste at rapporteringen ble opprettholdt og overvåkingssystemene fungerte godt under covid-19-epidemien. Det ble identifisert utfordringer med hensyn på blant annet redusert helsetjenestebruk og redusert testing for annet enn covid-19 i april-mai 2020. Etter de første månedene bedret dette seg.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFor nøyaktig ett år siden, den 21. april 2020, begynte Folkehelseinstituttet å følge rapporteringen av smittsomme sykdommer under covid-19-epidemien. Folkehelseinstituttet var bekymret for at det kunne bli mindre oppmerksomhet på å sende prøver til laboratorieanalyse og oppdage andre smittefarer enn covid-19, og det er derfor jevnlig gjort oppsummeringer i form av publiserte rapporter som nå inngår i en samlet evaluering.
I disse rapportene, publisert på nettsiden www.fhi.no/publ/2020/covid-19-msis/ har vi sett mellom 40–70 % reduksjon av rapporterte meldingspliktige sykdommer sammenlignet med tilsvarende perioder før covid-19-epidemien. Vi har undersøkt ulike mulige årsaker til denne reduksjonen, for eksempel reduksjon i bruk av helsetjenester, redusert tilgang til laboratorieanalyser og effekten av reduserte utenlandsreiser og kontaktreduserende tiltak.
– Vi har aldri i nyere tid opplevd en så langvarig folkehelsekrise og innføring av så strenge smitteverntiltak i samfunnet, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI
– En langvarig krise som denne, der så mye fokus blir på én smittsom sykdom, kan føre til redusert oppmerksomhet om andre smittsomme sykdommer og at vi ikke oppdager utbrudd forårsaket av andre virus og bakterier, forklarer Vold.
En velfungerende overvåking er viktig for å oppdage utbrudd, men også for å følge opp forebyggende programmer, for eksempel barnevaksinasjonsprogrammet. Sluttrapporten fra evalueringen av overvåkingen så langt i pandemien bekrefter at MSIS har fungert godt.
– Dette er positivt, sier Line Vold, og fortsetter:
– Et velfungerende overvåkingssystem er jo grunnsteinen i responsen for alle utbrudd, også covid-19-pandemien. FHI vil fortsette å jobbe for å forbedre overvåkingssystemene våre for å være enda bedre forberedt på fremtidige kriser.
Observerte utfordringer gjennom pandemien har vært f.eks. mindre oppmerksomhet på diagnostisering av smittsomme sykdommer i primærhelsetjenesten og blant barn og unge.