Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Starter arbeid med ny løsning for digital smittesporing»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Starter arbeid med ny løsning for digital smittesporing

Nyhet

Starter arbeid med ny løsning for digital smittesporing

Folkehelseinstituttet starter arbeidet med ny app for digital smittesporing. Løsningen vil være basert på Apple og Google sitt rammeverk.

Folkehelseinstituttet starter arbeidet med ny app for digital smittesporing. Løsningen vil være basert på Apple og Google sitt rammeverk.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet (FHI) fikk 19. august sammen med Direktoratet for e-helse i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utrede veien videre for digital smittesporing.

– Vi har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet sett på flere ulike alternativer.  Vi falt ned på en Apple- og Google-løsning, blant annet fordi dette er i tråd med både utviklingen som skjer internasjonalt og anbefalinger fra EU, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Løsningen innebærer ikke lagring av data sentralt. Dette gjør løsningen mindre personverninngripende enn appen Smittestopp.

Les anbefalingen her:

Smittestopp blant alternativene

Blant alternativene var å gå videre med appen Smittestopp, som ble utviklet i mars. Appen var en av de første i Europa som ble lansert for digital smittesporing, og ble utviklet før Apple og Google startet sitt arbeid. Datatilsynet varslet i juni et vedtak om midlertidig forbud mot innsamling av personopplysninger gjennom Smittestopp. Det førte til at FHI slettet alle data og deaktiverte appen.

– En videreføring av dagens Smittestopp vil kreve innføring av to separate samtykker, ett for smittesporing og ett for analyseformål. Appen vil som tidligere også være avhengig av sentral lagring av data for å gi god nok nøyaktighet i smittesporingen. Dette har vært omdiskutert, sier Knudsen.

Flere utfordringer

Det er flere utfordringer og begrensninger med å utvikle en ny app basert på løsningen til Apple og Google.

– Den største bekymringen er knyttet til at det er vanskelig å vite om appen fungerer eller ikke, slik flere land har meldt til oss når vi har innhentet informasjon. Minimal innsamling av data gjør det vanskelig å følge og måle nytteverdien.

Det er generell usikkerhet knyttet til treffsikkerheten i digital sporing, også med bruk av blåtann-teknologi for å finne nærkontakter.

Mer effektiv smittesporing

Digital smittesporing kan være et effektivt virkemiddel som et supplement til manuell smittesporing, særlig i situasjoner med utbredt smitte hvor det har vært mange nærkontakter eller mange ukjente nærkontakter.

– Vi skal gjøre det vi kan for å lykkes bedre enn forrige gang, igjen med god hjelp fra alle som har vist interesse og alle som vil laste ned en app. Dette kan bidra til å støtte smittesporingen og gjøre den mer effektiv, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Arbeidet med utviklingen av ny app skal nå ut på anbud, og en løsning vil kunne være klar før jul.