Oppdaterte anbefalinger om bruk av munnbind
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
FHI anbefaler fortsatt bruk av munnbind på kollektivtrafikk i Oslo der man ikke kan holde minst en meters avstand. Vi støtter også anbefalingen om bruk av munnbind i Bergen. – Fortsatt er avstand den viktigste faktoren for å forebygge smitte. Munnbind erstatter ikke andre smitteverntiltak, understreker Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenI enkelte situasjoner der det er umulig å holde 1 meter avstand til andre, anbefales munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte fra personer med covid-19 uten symptomer når det er økende smittespredning.
Regjeringen bestemte 14 august å anbefale bruk av munnbind på offentlig transport når det ikke er mulig å holde 1 meters avstand til andre passasjerer.Folkehelseinstituttet har analysert den epidemiologiske situasjonen for Oslo, Hamar, Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg, for å kunne gi oppdaterte råd om munnbind. Rådene har vært diskutert med kommunelegene i de områdene med størst smittepress.
Det er fortsatt et høyt smittepress i Oslo og derfor anbefales fortsatt bruk av munnbind for kollektivreiser til, fra og i Oslo, der en ikke kan opprettholde 1 meters avstand. Anbefalingen gjelder for nok en uke. Byrådet i Bergen vedtok tidligere i uken å anbefale bruk av munnbind i Bergen som ett av flere tiltak for å stanse smittespredningen i byen. Tiltakene i Bergen ble utarbeidet i samråd med Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet mener det ikke er nødvendig å gi tilsvarende anbefaling om bruk av munnbind på offentlig transport avstand i Fredrikstad eller Sarpsborg fordi utbruddet vurderes å være avgrenset, og smittepresset ser ikke ut til å være økende i den generelle befolkningen. Utbruddet i Hamar anses som over.
Vi følger utviklingen for å se effekten av smittesporing, råd om ansvarlig sosial atferd og andre smitteverntiltak.
Munnbind erstatter ikke andre smitteverntiltak
Den siste oppsummeringen av kunnskap som Folkehelseinstituttet har gjort viser at avstand på 1 meter eller mer reduserer risikoen for smitte med anslagsvis 80 prosent. Munnbind brukt i befolkningen har kun en smittereduksjon på anslagsvis 40 prosent.
– Det betyr at smitterisikoen kan øke hvis vi erstatter anbefalingen om avstand på minst 1 meter med bruk av munnbind. Det viser også hvor viktig det er at folk fortsetter å holde minst 1 meter avstand til andre enn sine nærmeste, slik at viruset ikke sprer seg, sier Vold.
Kan være aktuelt på kollektivtransport
Ved økende smitte i samfunnet anbefaler FHI at folk bruker munnbind i kollektivtrafikken når en ikke kan opprettholde 1 meters avstand. En typisk slik situasjon er rushtiden i kollektivtransporten. særlig i de store byene.
Ikke alle personer kan, av medisinske og andre årsaker, bruke munnbind. Uansett hvor stort smittepress, er det viktigste tiltaket å legge til rette for å kunne opprettholde minst 1 meters avstand. Der det ikke er mulig, kan bruk av munnbind redusere risiko for smitte, men vil ikke kunne erstatte avstand som tiltak. Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind.
Hvordan bruke munnbind riktig?