Koronavirus: Dråpesmitte er viktigst, men luftsmitte kan skje i spesielle situasjoner
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Luftsmitte med koronavirus kan skje i spesielle tilfeller, men er uvanlig. De fleste smittes med dråpesmitte, mener det amerikanske smitteverninstituttet CDC. Folkehelseinstituttet er enig i konklusjonen.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenSiden det nye koronaviruset SARS-CoV-2 ble påvist som årsak til utbruddet i Wuhan, Kina, har muligheten for luftsmitte via svært små, svevende dråper som kan inneholde viruspartikler (aerosoler), vært diskutert.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA oppdaterte nylig sin informasjon om hvordan covid-19 spres i samfunnet.
Unntakstilfeller
I oppdateringen beskriver CDC eksempler på hvordan luftsmitte kan ha skjedd i lukkede rom med dårlig ventilasjon. I noen tilfeller kan dette ha skjedd i tilknytning til aktiviteter som medførte tung pusting, slik som sang eller trening. I slike tilfeller tror smittevernekspertene at aerosolene kan ha blitt tilstrekkelig konsentrert til å spre virus til personer som var mer enn 6 fot, det vil si 1,8 meter, fra smittekilden.
Men CDC konkluderer med at luftsmitte ikke er en hovedårsak til spredningen av covid-19 i samfunnet, og de ser ingen grunn til å endre sine nåværende smittevernråd.
I tråd med FHIs vurdering
– CDCs konklusjon er i tråd med de løpende vurderinger fra ekspertgruppen ved Folkehelseinstituttet og de rådene som instituttet har publisert på sine nettsider. Vi har ikke grunnlag for å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for covid-19, sier overlege Kirsten Gravningen ved Avdeling for smittevern og beredskap, Folkehelseinstituttet.
Ved enkelte medisinske prosedyrer som utføres i helsetjenesten, såkalte aerosolgenererende prosedyrer, vurderes det imidlertid at luftsmitte kan ha større betydning. I slike situasjoner anbefaler FHI at helsepersonell benytter ekstra beskyttelsesutstyr.
FHI følger nøye med på internasjonal forskning og erfaring for å sikre at instituttets smittevernråd er basert på mest mulig oppdatert kunnskap.
- Spredning av SARS-CoV-2 via kontakt- og dråpesmitte, 1. oppdatering – en hurtigoversikt. Kunnskapsoppsummering fra FHI.
Dråpesmitte er viktigst
Nåværende kunnskap tyder på at sars-CoV-2 hovedsakelig spres ved nær kontakt med en smittet person, og at dråpesmitte er hovedsmitteveien for koronaviruset. Slik smitte innebærer at en syk person som hoster eller nyser, produserer dråper som raskt faller til bakken. Hvis en annen person står nær den syke, kan dråpene pustes inn og medføre smitte. Studier viser at smitterisikoen reduseres med 80 prosent dersom man holder en avstand på én meter.
Kontaktsmitte kan skje hvis man berører sitt eget ansikt etter å ha fått dråper/sekret fra en smittet person på hendene (direkte kontaktsmitte), eller når man tar seg i ansiktet etter berøring av en forurenset gjenstand (indirekte kontaktsmitte).
CDC sier at de, basert på nåværende forskning, fortsatt anser at jo lengre unna og jo kortere tid man oppholder seg i nærheten av en smittet person, jo lavere er sannsynligheten for å bli smittet.
Derfor gjelder de faste smittevernrådene både i Norge og USA: Hold deg hjemme når du er syk, hold avstand, hyppig håndvask og rengjøring av kontaktpunkter, samt å bruke munnbind når det er anbefalt.