Følger med på antall legebesøk for koronavirus
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
For å følge med på antall legebesøk som følge av koronavirusepidemien, har en ny diagnosekode for koronavirusinfeksjon blitt opprettet til bruk ved konsultasjoner på legekontor og legevakt.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenLegene bruker diagnosekoder når de i journalen skal føre inn hvorfor pasienten har søkt lege, og koden følger også med refusjonskravet som sendes til Helsedirektoratet.
Sykdomspulsen mottar disse diagnosekodene som en del av overvåkningssystemet for smittsomme sykdommer på Folkehelseinstituttet. LENKE (https://www.fhi.no/hn/statistikk/sykdomspulsen/).
- Sykdomspulsen - temaside
Nye diagnosekoder
Folkehelseinstituttet tok i mars i år initiativ til å opprette nye diagnosekoder som primærhelsetjenesten (legekontor og legevakt) kan bruke i forbindelse med utbrudd av smittsomme sykdommer.
En av disse diagnosekodene er R991 covid-19 (mistenkt eller bekreftet) som ble innført 6. mars i år.
Kan følge bruken av legetjenester gjennom hele utbruddet
Formålet med de nye diagnosekodene er å overvåke utbrudd, og hvordan det påvirker legesøkningen i primærhelsetjenesten, i tillegg til å tilrettelegge for forskning.
Den nye diagnosekoden er nyttig for å følge med på bruken av legetjenester som skyldes mistanke om covid-19.
Mange kontakter legen med mistanke om koronavirus
Fra diagnosekoden for koronavirus ble innført den 6. mars og fram til 27. mars, har Folkehelseinstituttet totalt mottatt data fra 30 204 konsultasjoner hvor diagnosekoden er satt. Både fysisk oppmøte, telefon og e-konsultasjoner regnes med i dette tallet.
Diagnosen hos legen settes oftest på bakgrunn av sykehistorie og kliniske tegn, og det er bare i de færreste tilfellene det foreligger prøvesvar for covid-19 på det tidspunktet diagnosen settes. Sykdomsbildet ved covid-19 overlapper med symptomer på både influensa og vanlig forkjølelse.
Av de som det er tatt prøve av på grunn av luftveissymptomer, er det inntil videre under 5 % som er positive for covid-19. I tillegg kan samme pasient ha hatt flere legetimer hvor diagnosekoden for covid-19 er brukt. Alle legebesøk telles.
Inntil videre er det sannsynligvis kun en lav andel av de som får den nye diagnosekoden, som faktisk er smittet med koronavirus.
Folkehelseinstituttet jobber fortløpende med å se nærmere på diagnosetallene, og oppdaterer tallene i dags- og ukerapporten om koronavirussykdom (covid-19).