Oppdatert risikovurdering om koronavirus i Norge
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Folkehelseinstituttet vurderer at risikoen for spredning av sykdommen i Norge foreløpig er moderat, men ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig epidemi.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseinstituttet oppdaterer i dag sin risikovurdering og smittevernstrategi fra den første utgaven utgitt for fire uker siden:
Epidemien med det nyoppdagete koronaviruset har foreløpig spredd seg til nærmere tretti land, inkludert flere europeiske land. I noen land er det nå lokal smittespredning; dette er ikke lenger bare en epidemi i Kina.
– Mye er fortsatt ukjent om denne sykdommen. Vi planlegger derfor for et bredt spekter scenarier for tiden fremover i Norge. Dersom veldig mange blir smittet, vil det bli mange som blir så syke at de trenger helsehjelp. Helsetjenesten og spesielt sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
Flertallet av de smittede ser ut til å få mild sykdom mens et mindretall får lungebetennelse med komplikasjoner. Noen får et alvorlig sykdomsforløp og man regner også med dødsfall. Det ser ut til at færre enn 1 prosent av de smittede dør av sykdommen (ved influensaepidemier er denne andelen 0,1 %). Eldre og personer med underliggende sykdom er mer utsatt for alvorlig forløp, mens barn er mindre utsatt for alvorlig sykdom.
Smittevernet
Arbeidet mot epidemien skjer langs to spor: et smittevernspor for å redusere spredningen og et behandlingsspor for å hindre dødsfall blant de alvorlig syke.
Smittevernstrategien har som mål å utsette innenlands spredning av covid-19 så lenge som mulig. Reisende fra områder med pågående spredning skal derfor ringe fastlegen eller legevakta dersom de får feber eller symptomer fra luftveiene de første 14 dagene etter hjemkomst. Syke skal isolere seg hjemme eller, ved behov, i sykehus, og nærkontakter til syke bes holde seg hjemme i 14 dager.
– Dersom sykdommen begynner å spre seg her i landet, skal vi forsøke å bremse den slik at epidemien spres over en lengre periode og færre smittes totalt, sier Vold.
– Nytten av alle smitteverntiltak må likevel veies mot mulige ulemper for enkeltpersoner og samfunnslivet, legger hun til.
– Folkehelseinstituttet understreker betydningen av god håndhygiene og hostehygiene i hele befolkningen. Dette er gode tiltak som reduserer smittefaren mot mange sykdommer, sier Vold.
Helsetjenesten er i gang med forberedelsene for å håndtere et økt antall pasienter med alvorlig sykdom. Dette koordineres av Helsedirektoratet.
Internasjonalt samarbeid
– Vi har hyppig kontakt med nordiske og europeiske smittevernmyndigheter og med WHO for å få oppdatert informasjon og drøfte håndteringen, sier Line Vold. Hun legger til: – Vi følger situasjonen og oppdaterer risikovurderingen og smittevernstrategien når ny kunnskap og situasjonen tilsier det.