Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Sykehjem på Østlandet får koronavaksine først»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Sykehjem på Østlandet får koronavaksine først

Nyhet

Koronavaksinasjonsprogrammet

Sykehjem på Østlandet får koronavaksine først

Beboere på sykehjem i sju østlandskommuner får koronavaksinen først – allerede i romjula. Senere går det slag i slag etter en bestemt prioriteringsrekkefølge.

Beboere på sykehjem i sju østlandskommuner får koronavaksinen først – allerede i romjula. Senere går det slag i slag etter en bestemt prioriteringsrekkefølge.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

De første 10.000 dosene fra vaksineprodusenten BioNTech og Pfizer er ventet til Norge 26. desember, og vaksinasjon vil starte i romjula. Det er klart etter at mRNA-vaksinen ble endelig godkjent av EU-kommisjonen den 21. desember. Norge får sine vaksiner samtidig med de øvrige landene i EU/EØS, etter en fordelingsnøkkel basert på folketallet.

Sju østlandskommuner først ute

De første vaksinedosene går til sju kommuner på Østlandet. Og det er beboere på sykehjem som er prioritert.

Dette er kommunene som tilbyr de første vaksinedosene:

  • Stange
  • Hamar
  • Ringsaker
  • Sarpsborg
  • Fredrikstad
  • Hvaler
  • Oslo

De første dosene kommer fra Belgia til Oslo-området. Det ble tidligere klart at Oslo kunne starte vaksineringen allerede i romjula.

–  De seks andre kommunene ble valgt fordi de er i nærheten av hovedstaden og fordi de i likhet med Oslo har hatt et stort smittetrykk, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

De andre kommunene følger etter

I romjula mottar Norge ytterligere 35.000 doser fra BioNTech og Pfizer, og deretter vil det ukentlig komme rundt 40.000 doser fra denne vaksineprodusenten. Også disse vaksinedosene vil bli distribuert jevnt etter folketall. De vil bli sendt til de regionale lagringsstedene rundt om i landet, og vaksinene vil blir distribuert derfra videre til kommunene.

Vaksinen vil bli gitt i to doser med minst tre ukers mellomrom. Den første uken etter nyttår vil vaksinasjon starte i de kommunene som er klare for det, og deretter vil Folkehelseinstituttet levere vaksiner ukentlig.

I tillegg til vaksinen fra BioNTech og Pfizer vil det etter alle solemerker komme vaksiner også fra andre produsenter, men de vaksinene er ennå ikke godkjent i Europa. Neste vaksinesøknad, fra legemiddelfirmaet Moderna, skal behandles av det europeiske legemiddelverket, European Medicines Agency (EMA) den 6. januar.

Også disse fire vaksinekandidatene har avtale gjennom EU/EØS, men også de krever godkjenning før de er aktuelle å ta i bruk: Oxford/AstraZeneca, Curevac, Sanofi/GSK og Johnson & Johnson.

Deretter vaksineres andre eldre

Etter at beboere i sykehjem er vaksinert, får de eldste blant oss tilbud om vaksinen. Vaksinen tilbys etter denne prioriteringsrekkefølgen:

Tabell 1. Prioriteringsrekkefølge mellom grupper med økt risiko for alvorlig forløp som følge av covid-19-sykdom. I tillegg kommer enkelte personer med høy risiko i alderen 18–64 år (prioriteringsgruppe 4).

Tabell 1. Prioriteringsrekkefølge

1

Beboere i sykehjem

2

Alder 85 år og eldre

3

Alder 75–84 år

4

Alder 65–74 år

Enkelte personer med høy risiko 18–64 år

5

Alder 55–64 år med underliggende sykdom/ tilstand

6

Alder 45–54 år med underliggende sykdom/ tilstand

7

Alder 18–44 år med underliggende sykdom/tilstand

Les også disse artiklene: