Skal undersøke immunforsvaret hos eldre
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Eldre er mer utsatt for alvorlig koronasykdom enn resten av befolkningen. Vi trenger mer kunnskap om immunforsvaret hos eldre ved koronavirusinfeksjon og -vaksinasjon. Dette skal FHI undersøke i prosjektet Seniorkohorten.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenI desember i år inviterer Folkehelseinstituttet (FHI) omtrent 200 personer mellom 65 og 80 år bosatt i Oslo til å delta i et pilotprosjekt til Seniorkohorten. Invitasjonene sendes ut på SMS. De inviterte er tilfeldig trukket ut av folkeregisteret.
Planen er å invitere 10 000 eldre til å delta i dette forskningsprosjektet fra januar og utover i 2021, basert på erfaringene gjort i pilotprosjektet. I tillegg til å besvare spørreskjema vil et mindre utvalg av deltakerne også bli invitert til å ta blodprøver.
Det er kun personer som får invitasjon fra FHI som kan delta i Seniorkohorten. De inviterte er velkommen til å bli med enten de planlegger å ta koronavaksine eller ikke.
Deltakerne får ikke noe spesielt tilbud om koronavaksine som del av dette prosjektet, men vil bli tilbudt vaksine på lik linje med alle andre.
Måler immunforsvaret
Med alderen kommer naturlige endringer i immunsystemet, og forsvaret mot infeksjoner kan bli svekket.
I Seniorkohorten skal forskerne følge med på utviklingen av immunforsvaret til noen av deltakerne ved å måle immunforsvaret ved flere tidspunkter.
– Det er spesielt viktig å sammenligne immunsvaret hos de samme personene før og etter koronavaksinasjon, og før og etter koronavirusinfeksjon i aldersgruppen over 65 år, sier prosjektleder Per Magnus ved Folkehelseinstituttet.
– Det er også viktig å se hvor lenge immunforsvaret holder seg etter infeksjon og etter vaksinasjon, legger han til.
Prosjektet vil også belyse helse og sykdom mer generelt i denne aldersgruppen.