Til deg som skal ta koronatest - råd ved positiv og negativ test - arkivert
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
På denne siden finner du informasjon om å ta koronatest, og hva du skal gjøre ved positiv eller negativ test.
Innholdet i denne artikkelen er nå arkivert, du finner oppdatert informasjon her: Nyoppståtte luftveissymptomer, testing for covid-19 og positiv test.
Til deg som skal ta koronatest
Du kan teste deg med selvtesting hjemme eller teste deg på teststasjon.
Hvis du benytter en selvtest som ikke er utlevert av det offentlige, er det anbefalt å bruke en test som er CE-IVD-merket. Disse kan blant annet kjøpes på apoteket. Felles for alle selvtester er at påliteligheten av svar avhenger av at prøvetaking gjøres korrekt, og at bruksanvisningen følges nøye når prøven analyseres og avleses. Det er viktig å være oppmerksom på at testen ikke skal brukes etter holdbarhetsdato, og at angivelse om temperatur ved lagring og bruk overholdes. Testene tåler ikke frost, og skal være romtempererte før de brukes. For nærmere beskrivelse av antigen-hurtigtester og hvordan du tar selvtest:
Barn i grunnskolealder (1.-10.klasse) og yngre anbefales kun test ved symptomer, også når det er smitte i barnets husstand.
Dersom du har gjennomgått covid-19 sykdom de siste 3 månedene og du har fått nye symptomer anbefales det at du tester deg med selvtest. PCR-test som blir tatt på teststasjon kan være positiv i lang tid etter sykdommen, fordi prøven påviser virusrester. Virusrester betyr ikke at du er smittsom og skal i isolasjon igjen.
Ring helsevesenet hvis du er bekymret for barnet ditt, eller dersom du selv har behov for legehjelp. Dette er uavhengig av positiv eller negativ test.
Dette skal du gjøre ved positiv covid-19-test
- Ved positiv test, uavhengig av testmetode, er du pålagt isolasjon.
- Du bør informere nærkontaktene dine snarest.
- De du bor sammen med og andre tilsvarende nære som kjæreste, bestevenn og overnattingsbesøk anbefales å teste seg daglig i 5 døgn etter siste nærkontakt. Dersom dere ikke kan holde avstand når du er isolert, skal de teste seg daglig til og med 5 døgn etter at du er ferdig med din isolasjon. Totalt 9 døgn.
- Dine øvrige nærkontakter anbefales å teste seg dersom de får symptomer.
- Dersom du har behov for bistand kan du kontakte kommunens smittesporingsteam.
- Har du tatt en positiv selvtest hjemme, bør du registrere den i kommunens smittesporingssystem. Merk at en positiv selvtest ikke registreres på helsenorge.no, og vil ikke vises i koronasertifikatet.
- En positiv selvtest bør bekreftes med test på teststasjon dersom du er ufullstendig vaksinert, dvs. mangler oppfriskningsdose. Dersom du har fått oppfriskningsdose (booster) eller er grunnvaksinert og deretter har gjennomgått covid-19 siste 3 måneder er det ikke nødvendig med bekreftende test.
- Ta kontakt med helsetjenesten dersom du er bekymret for helsetilstanden din.
Nærkontaktene dine er personer du har vært nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter, eller har hatt direkte fysisk kontakt med i tidsrommet fra 48 timer før du fikk symptomer og fram til du isolerer deg. Hvis du ikke har symptomer, regnes tiden fra prøven ble tatt og fram til du isolerer deg.
Les mer om nærkontakter og Smittestopp (har du lastet ned appen Smittestopp oppfordrer vi deg til å melde deg smittet i appen. Dette forutsetter at du har testet deg på kommunens teststasjon.):
Dette bør du gjøre ved negativ covid-19-test
- Du bør bli hjemme til formen er god, symptomene er i tilbakegang og du har vært feberfri i 24 timer. Milde restsymptomer som rennende nese, snørr, heshet og noe hoste er greit.
- Ved vage symptomer kan du gå på skole/ jobb samme dag, men hvis symptomene blir verre eller mer uttalte bør du gå hjem og vurdere å ta en ny test.
- De fleste vil teste positivt rundt symptomstart. I noen tilfeller kan det ta noe lengre tid fra du får symptomer til selvtesten viser at du er smittet. Dersom du har nyoppståtte symptomer og negativ selvtest anbefales det at du tar ny test 2-3 dager senere. Er symptomene lette trenger du ikke holde deg hjemme i tiden mellom den første og andre testen. Dersom du er husstandsmedlem eller tilsvarende nær til en smittet person, og du har symptomer, bør du holde deg hjemme mellom den første og andre selvtesten.
- Ansatte i helse- og omsorgstjenesten bør følge Råd om bruk av personlig beskyttelsesutstyr.
- Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer bør du kontakte lege for vurdering.