Til deg som må i isolasjon - arkivert
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Dersom du har påvist covid-19, må du isoleres enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted.
Innholdet i denne artikkelen er nå arkivert, du finner oppdatert informasjon her: Nyoppståtte luftveissymptomer, testing for covid-19 og positiv test.
Hvem skal i isolasjon?
Hjemmeisolering er for deg som har påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus og som har et egnet sted for å gjennomføre isoleringen. Det er viktig at omsorgsbehovet til barn og unge ivaretas, selv om dette betyr at man ikke kan holde avstand. Dette gjelder både om det er barnet eller foresatte som er i isolasjon.
Dersom du ikke har et fast sted å bo, eller stedet du bor på ikke egner seg for isolasjon, vil kommunen du oppholder deg i hjelpe deg med å finne et slikt sted. Dette gjelder også for personer uten lovlig opphold i landet/papirløse migranter (helsenorge.no). Dette er gratis, og du vil få mat og drikke. Du har ikke lov til å gå ut, eller få besøk når du sitter i isolasjon.
Dette gjelder når du er i hjemmeisolasjon
- Du må være i isolasjon i 4 døgn fra du fikk symptomer OG til du har vært feberfri i 24 timer uten bruk av febernedsettende medisiner. Dette gjelder også om du fikk symptomer etter at du hadde positiv test. Dersom du ikke har noen symptomer skal du være i isolasjon i 4 døgn fra du tok testen som var positiv. Isolasjonsreglene gjelder uavhengig av vaksinasjonsstatus og påvist SARS CoV-2-variant.
- Du bør ha ditt eget rom og helst eget toalett og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
- Du bør få maten levert til rommet eller være alene på kjøkkenet.
- Bor du sammen med andre, bør du isolere deg på rommet ditt og holde helt avstand til de du bor med. Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong forutsatt avstand til andre. Barn og ungdom i isolasjon kan også være utendørs så lenge de ikke er i kontakt med andre enn husstandsmedlemmer.
- Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
- Du og din husstand kan ikke ha besøk.
- Hvis du må være nærmere andre husstandsmedlemmer enn 2 meter, er det anbefalt at du benytter munnbind dersom helsetilstanden tillater det. Alternativt er det anbefalt at husstandsmedlemmene benytter munnbind når de er nærmere den syke enn 2 meter. Barn i barneskolealder og yngre er ikke anbefalt å bruke munnbind. For barn under 2 år er bruk av munnbind frarådet.
- Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
- Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du skal ikke benytte offentlig transport.
- Du og de du bor sammen med må være nøye med håndhygiene og hostevaner.
- Ordinært renhold er tilstrekkelig.
Video om isolasjonsreglene
Når du har gjennomgått covid-19
Når du er ferdig med isoleringsperioden, regnes du ikke lenger som smitteførende. Isolering oppheves også i de tilfellene der andre i din husstand fortsatt er i isolasjon.
Selv om de fleste får milde luftveissymptomer, har noen vedvarende symptomer slik som tap av/endret smak- og luktesans, resthoste, tungpusthet og nedsatt almenntilstand, også etter at isolasjonstiden er over. Disse symptomene går som oftest over av seg selv etter litt tid. I begynnelsen kan det være bra å veksle mellom hvile og forsiktig fysisk aktivitet, for eksempel å gå på tur.
Noen få har vedvarende symptomer over lengre tid. Hvis du har besvær som begrenser hverdagen din, og som ikke forbedres, bør du ta kontakt med din fastlege.
Hvis du får vanskeligheter med pusten, eller føler deg veldig syk, bør du kontakte legevakten 116 117, alternativt 113 ved behov for øyeblikkelig hjelp.