Aerosolgenererende prosedyrer under covid-19
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Aerosolgenererende prosedyrer (AGP) omfatter visse prosedyrer i helsetjenesten som involverer pasientens luftveier.
De følgende anbefalingene gjelder pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19. Ved AGP kan helsepersonell eksponeres for små virusholdige aerosoler fra pasientens luftveier som kan inhaleres ned i de perifere alveoler og gi sykdom. For mer informasjon, se Smittemåte.
Det anbefales derfor å oppgradere bruk av personlig beskyttelsesutstyr ved AGP på pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19.
Aerosolgenererende prosedyrer som er assosiert med smitterisiko for luftveisvirus;
- Intubering/ekstubering og prosedyrer som manuell ventilering, bruk av åpent trakealsug og kortvarig frakopling (kan skje, for eks. ved hoste/snuing osv.)
- Trakeotomi- og trakeostomiprosedyrer (innleggelse, bruk av åpent trakealsug, seponering)
- Bronkoskopi
- Øre-nese-hals luftveisprosedyrer som involverer bruk av sug
- Hjerte-lungeredning (HLR)*
- Non-invasiv ventilasjon (NIV) som BiPAP (Bi-level Positive Airway Pressure) og CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) ventilasjon
- Høyhastighets oscillerende ventilasjon som HFOV (High-Frequency Oscillating Ventilation)
- High Flow Nasal Oxygenation (HFNO)**
- Indusert sputum
- Lungefysioterapi hvis utført rett etter indusert sputum, eller utført i områder hvor det regelmessig gjøres AGP, for eksempel på intensiv***
- Kirurgi og post-mortem prosedyrer i tilknytning til pasientens luftveier som innebærer bruk av høyhastighets roterende instrumenter/verktøy
- Gastroskopi som involverer bruk av åpent sug i øvre luftveier
- Tannbehandlingsprosedyrer som innebærer bruk av høyhastighets roterende instrumenter
*Det skal tungtveiende grunner til for å nekte akutt helsehjelp for å begrense smitte. Retten til akutt helsehjelp vil normalt veie tyngre enn behovet for smitteverntiltak.
**Ved HFNO, som kun gis i sykehus, brukes opp mot 30-60 liter O2/min. Ordinær oksygentilførsel på nesekateter, brillekateter og maske med og uten reservoar er lavtrykkssystemer og regnes ikke som aerosolgenererende.
***Lungefysioterapi alene vurderes ikke som AGP.
Administrering av medikamenter via nebulisering vurderes ikke som AGP. Ved bruk av nebulisering produseres aerosoler i væsken fra kammeret. Pasienten kan puste ut mindre mengder aerosoler under nebulisering, men det er ikke vist at dette medfører risiko for smitteoverføring med luftveisvirus.
Enkelte kirurgiske inngrep vil også kunne medføre aerosoldannelse. Det er i dag ikke holdepunkter for at SARS-CoV-2 smitter via aerosoler fra blod og kroppsvæsker, men kun ved prosedyrer som involverer luftveier. Ved kirurgiske inngrep som ikke involverer aerosoldannelse fra luftveier, gjelder beskyttelsestiltak som ved dråpesmitte. De to viktigste tiltakene er bruk av medisinsk munnbind type IIR og øyebeskyttelse, i tillegg til annet personlig beskyttelsesutstyr (frakk, hansker og steril oppdekning).
Personlig beskyttelsesutstyr ved aerosolgenererende prosedyrer
- Helsepersonell har på seg følgende personlig beskyttelsesutstyr ved pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19:
- Åndedrettsvern (FFP3 eller FFP2)
- Øyebeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir)
- Smittefrakk
- Hansker
- Hette
Alle i rommet bør ha på beskyttelsesutstyr, også de som er lenger fra pasienten enn 2 meter.
Bruk av personlig beskyttelsesutstyr på intensivavdelinger
På intensivavdelinger utføres det ofte aerosolgenererende prosedyrer (AGP) på pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19. Det kan lokalt vurderes om helsepersonell som jobber direkte med stell, pleie og behandling av covid-19-pasienter i intensivavdelinger, bør bruke personlig beskyttelsesutstyr som ved AGP gjennom hele arbeidsdagen.
Rengjøring av rom etter AGP utføres i henhold til lokale rutiner.
Hvor lenge rom/arealer skal stå avstengt etter utført AGP, vil variere avhengig av en rekke forhold som ventilasjon i rommet/arealene, temperatur og luftfuktighet. Det er derfor ikke mulig å gi detaljerte anbefalinger for dette. Det henvises til å vurdere dette lokalt.
Anbefalingene for AGP gjelder for alle helsetjenester hvor dette utføres.
Kunnskapsgrunnlag for aerosolgenererende prosedyrer (AGP) relatert til pasienter med påvist eller mistenkt covid-19
Anbefalingene for aerosolgenererende prosedyrer (AGP) er basert på definisjoner fra retningsgivende internasjonale institusjoner innen smittevern. Folkehelseinstituttet har i tillegg søkt etter publikasjoner som omfatter AGP og covid-19, og gjort en hurtigoppsummering av litteraturen. Hvilke prosedyrer som defineres som AGP varierer noe mellom ulike institusjoner, men omfatter i hovedsak prosedyrer som involverer pasientens luftveier. Det er enighet om at primær smittevei ved sars-CoV-2 (viruset) er dråpe- og kontaktsmitte, og at det ved AGP i luftveiene dannes aerosoler som kan gi luftsmitte. Ved AGP anbefales det derfor beskyttelsesutstyr i henhold til luftsmitteregime.
Her er kunnskapsgrunnlaget som anbefalingene er hentet fra;
- WHO
- ECDC
- US CDC
- Public Health England - COVID-19 personal protective equipment (PPE)
- Public Health England: Independent High Risk AGP Panel Summary of recommendations arising from evidence reviews to date
- Health and Safety Executive England - Research: review of personal protective equipment provided in health care settings to manage risk during coronavirus outbreak (COVID-19)
- Public Health Scotland - Transmission Based Precautions Literature Review: Aerosol Generating Procedures
- Health Protection Scotland: Rapid Review of the literature: Assessing the infection prevention and control measures for the prevention and management of COVID-19 in healthcare settings
- Health Protection Surveillance Centre, Ireland
- Public Health Canada
- Folkehelseinstituttet - Aerosolgenererende prosedyrer i helsetjenesten, og covid-19
De regionale kompetansesentre i smittevern i Helse Vest, Helse Midt og Helse Nord har samarbeidet med FHI om anbefalingene.
Når det gjelder nebulisator (forstøver), finnes det lite forskning. Det henvises til lenken fra HP Scotland og HP Irland som konkluderer med at det ikke foreligger kunnskap eller plausibel hypotese som tilsier at dette kan defineres som en AGP. For helsepersonell vil medisinsk munnbind type II eller IIR og øyebeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir) være tilstrekkelig beskyttelse ved bruk av nebulisator på pasienter med covid-19.