Ny studie fra FHI: redusert risiko for sykehusinnleggelse med omikronvarianten
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Studien viser også litt lavere beskyttende effekt mot sykehusinnleggelse med opptil to vaksinedoser når man sammenligner omikronsmitte med delta.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenForskere ved Folkehelseinstituttet (FHI) har funnet at rapporterte tilfeller av omikron er assosiert med en 73 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse, sammenlignet med rapporterte tilfeller av deltavarianten. 95%-konfidensintervallet, som viser grad av usikkerhet i estimatet, viste en redusert risiko på mellom 64–80 prosent.
Dessuten tyder foreløpige data om liggetid i sykehus og risiko for innleggelse i intensivavdeling på et mildere sykdomsforløp blant de som blir innlagt med omikron. Men disse funnene må fremdeles tolkes med noe forsiktighet. Dette er fordi funnene hittil er basert på en liten kohort av sykehusinnlagte pasienter med omikron.
– Funnene bidrar til økt kunnskap og viser at det er lavere risiko for alvorlig sykdom blant personer smittet med omikron enn med deltavarianten. Dette er i tråd med resultater presentert i rapporter fra en rekke andre land, sier avdelingsdirektør Line Vold.
Effekt av vaksinering
Vaksinasjon minsker risikoen for å bli innlagt i sykehus ytterligere. I en undergruppeanalyse fant imidlertid forskerne at 1-2 vaksinedoser ga noe mindre reduksjon ved omikronsmitte sammenlignet med delta. Derimot var reduksjonen i risiko for sykehusinnleggelse like høy for omikron- (86 %) og deltasmittede (88 %) blant de som hadde fått tre vaksinedoser sammenlignet med uvaksinerte.
– Den lavere risikoen for sykehusinnleggelse knyttet til omikron innebærer ikke nødvendigvis at vi forventer en redusert belastning på sykehussektoren. Man må også ta hensyn til at omikron er mer smittsom enn delta, samt at vaksineeffekten ser ut til å være lavere mot omikron, presiserer Vold.
– Resultatene viser at det er viktig at folk fortsetter å takke ja til vaksinen, uansett om det er første, andre eller tredje dose, legger hun til.
Fakta om studien
Studien er basert på 39.524 omikrontilfeller (91 innlagt i sykehus) og 51.481 deltatilfeller (552 innlagt i sykehus) som testet positiv mellom 6. desember 2021 og 9. januar 2022. Analysene bygger på data fra sentrale nasjonale helseregistre, nasjonale kliniske registre og nasjonale administrative registre i Norge, og hentet ut fra beredskapsregistret Beredt C19.
Studien er blitt fagfellevurdert, den ble publisert i tidsskriftet Eurosurveillance 27. januar 2022:
Veneti L et al. Reduced risk of hospitalisation among reported COVID-19 cases infected with the SARS-CoV-2 Omicron BA.1 variant compared with the Delta variant, Norway, December 2021 to January 2022. Euro Surveill. 2022;27(4):pii=2200077. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2022.27.4.2200077