Koronavaksinasjon kan påvirke menstruasjonen
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Det er økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser hos unge kvinner etter at de ble vaksinert mot korona, viser de første resultatene fra Folkehelseinstituttets befolkningsundersøkelser. Instituttet har flere råd til kvinner som har opplevd endringer i menstruasjon etter vaksinasjon.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenTidlig på sommeren 2021 kom de første meldingene om at flere kvinner opplevde menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon. FHI inkluderte raskt spørsmål om blødningsforstyrrelser i pågående befolkningsundersøkelser.
Nå foreligger de første resultatene blant kvinner i alderen 18–30 år:
Alle er deltakere i den norske kohort-undersøkelsen UngVoksen, der de svarte på spørsmål om menstruasjon og blødningsforstyrrelser.
– Blødningsforstyrrelser er svært vanlig, og allerede før vaksinasjon meldte nesten fire av ti unge kvinner om slike forstyrrelser. Likevel ser vi i denne undersøkelsen at noen flere kvinner fikk forstyrrelser etter første eller andre dose av koronavaksinen, sier prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet.
Hovedformålet med undersøkelsen er å få klarhet i hvorvidt blødningsforstyrrelser oppstår hyppigere hos vaksinerte enn hos ikke-vaksinerte kvinner.
Resultater av den første kartleggingen
- Nesten 4 av 10 kvinner i alderen 18–30 år oppga at de hadde opplevd menstruasjonsforstyrrelser ved siste menstruasjon før vaksinasjon.
- Flere rapporterte mer kraftig menstruasjonsblødning enn vanlig etter første og andre vaksinedose:
– 7,6 prosent oppga at de hadde kraftige blødninger før vaksinasjon
– 13,6 prosent oppga at de hadde kraftigere blødninger etter første dose
–8,2 prosent oppga at de hadde kraftige blødninger før andre dose
– 15,3 prosent oppga at de hadde kraftigere blødninger etter andre dose
- Blant kvinner som opplevde menstruasjonsforstyrrelser etter første dose, opplevde nær to av tre menstruasjonsforstyrrelser også etter andre dose.
- Etter andre vaksinedose økte forekomsten av flere typer menstruasjonsforstyrrelser.
- Varigheten av menstruasjonsforstyrrelser etter dose 2 har vi foreløpig ikke informasjon om, men vi fortsetter å følge med på dette.
– De fleste menstruasjonsforstyrrelsene etter første dose var forbigående. Menstruasjonsforstyrrelsene etter første dose var i gjennomsnitt tilbake til utgangsnivået ved tidspunkt for vaksinasjon med dose to, det vil si to til tre måneder etter vaksinasjon med første dose, påpeker Lill Trogstad.
Råd om vaksinasjon etter menstruasjonsforstyrrelser
Folkehelseinstituttet gir disse rådene til kvinner som har opplevd menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon:
- Kvinner med vedvarende blødningsforstyrrelser bør kontakte lege for å utelukke annen behandlingstrengende sykdom.
- Ved forbigående menstruasjonsforstyrrelser med normalisert syklus kan neste vaksinedose gis som vanlig.
- Ved kraftige og vedvarende blødninger etter tidligere dose, anbefales det å avvente videre vaksinasjon inntil årsaken er undersøkt eller symptomene har gått over.
- Ved behandlingstrengende menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinasjon, bør videre vaksinasjon vurderes individuelt i samråd med lege.
- I tilfeller hvor kvinner har blødningsforstyrrelser av andre årsaker enn vaksine, kan de motta vaksine mot covid-19.
Kvinner med vedvarende blødningsforstyrrelser bør kontakte lege for å utelukke annen behandlingstrengende sykdom. Det er mange årsaker til blødningsforstyrrelser, og den enkelte må derfor ta kontakt med fastlege ved uventede eller vedvarende blødninger eller andre plager fra underlivet. Det gjelder enten de er vaksinerte eller ikke.
– Er du i tvil om hva du bør gjøre, kontakt fastlegen din, er oppfordringen fra Trogstad.
Hun understreker at disse blødningsforstyrrelsene er forbigående bivirkninger for de aller fleste, og dette bør ikke hindre kvinner i sin alminnelighet i å takke ja til koronavaksinene.
– Vaksinasjon beskytter den som vaksineres mot alvorlig covid-19-sykdom, og den bidrar også til å redusere smittespredningen i samfunnet, understreker Trogstad.
Del av en større befolkningsundersøkelse
For å undersøke om det er en sammenheng mellom koronavaksinering og ulike typer blødningsforstyrrelser gjennomfører Folkehelseinstituttet for tiden en stor undersøkelse blant mer enn 60.000 kvinner i alderen 12–80 år i Norge. Som en del av denne undersøkelsen har instituttet i spurt nesten 6000 kvinnelige deltakere i den norske UngVoksen-kohorten i alderen 18–30 år om menstruasjon og blødningsmønster før og etter vaksinasjon. Artikkelen er innsendt til forhåndspublisering (preprint) og er foreløpig ikke fagfellevurdert. Funnene bør bekreftes i flere studier.
Folkehelseinstituttet følger opp med dataanalyser både i UngVoksen-kohorten og i de øvrige kohort-undersøkelsene. Det vil på et senere tidspunkt kunne gi svar om menstruasjonsforstyrrelser og andre typer blødninger (inkludert blødninger etter overgangsalder) også forekommer i andre aldersgrupper.
Resultatene er publisert i Social Science Research Network (SSRN):
Les også: