Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Årsrapport om utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2020»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Årsrapport om utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2020

Melding

Årsrapport om utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2020


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Antall varsler om næringsmiddelbårne utbrudd var halvert i 2020 sammenliknet med i 2019, mens det var en stor økning i antall varslede utbrudd grunnet SARS-COV-2 (utbrudd av Covid-19) i og utenfor helseinstitusjoner.

I 2020 ble det varslet 561 utbrudd med totalt 7 430 rapporterte sykdomstilfeller. Dette tilsvarer en stor økning i antall varslede utbrudd sammenlignet med 2019 (223 utbrudd). Økningen skyldes varsler om utbrudd av SARS-CoV-2 (453 av totalt 561 varslede utbrudd). Det vil si at antall varsler om utbrudd for andre agens ble halvert i 2020. 

Rapportering av utbrudd i Vesuv er en del av FHIs overvåkingssystem for infeksjons-sykdommer. Vesuv har også vært viktig i forbindelse med overvåking og håndtering av covid-19 pandemien, og bidrar til en bedre felles situasjonsforståelse. Vi har samtidig erfart at det er forbedringspunkter.  Det er antagelig en underrapportering av utbrudd, både for covid-19 og andre agens. Rask og fullstendig varsling av utbrudd gjør at både statsforvaltere og sentrale myndigheter kan se det enkelte utbrudd i en bredere sammenheng, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. De kan dermed danne seg et bilde av den epidemiologiske situasjon som helhet, varsle andre instanser dersom det er nødvendig og gi råd og informasjon der det er behov.