Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Trendrapport vaksiner 2016»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Trendrapport vaksiner 2016

Rapport

Trendrapport vaksiner 2016. Viktige spørsmål og utviklingstrekk knyttet til vaksiner og vaksinasjonsprogrammer

Publisert Oppdatert

Trendrapport vaksiner 2016 er utarbeidet på oppdrag fra Norad og tar for seg det siste årets utviklingstrekk på vaksinefeltet med fokus på lav- og mellominntektsland.

trendrapport-vaksiner-2016-pdf_Page_01.png

Trendrapport vaksiner 2016 er utarbeidet på oppdrag fra Norad og tar for seg det siste årets utviklingstrekk på vaksinefeltet med fokus på lav- og mellominntektsland.


Forfattere

Om rapporten

  • Utgitt: Februar 2016
  • Av: Folkehelseinstituttet og Norad
  • Pris: 100kr
  • Forfattere: Nøkleby H.
Bestill

Last ned:

Sammendrag

Temaene omfatter:
Ebola og arbeidet med vaksineutvikling. Produksjonsproblemer gir mangel på enkelte vaksiner også i Europa. Det er en ny situasjon, som blir mer alvorlig av at det kommer mange flyktninger som trenger vaksine.
Fremdrift i arbeidet med å få kontroll med sykdommer som poliomyelitt og meslinger.

Siden årsskiftet 2010/11 har Folkehelseinstituttet skrevet årlige «trendrapporter» om vaksiner for NORAD. Rapportene tar for seg det siste årets utviklingstrekk på vaksinefeltet, med fokus på lav- og mellominntektsland. Temaene omfatter:

  • fremdrift i arbeidet med å få kontroll med sykdommer som poliomyelitt og meslinger
  • spesielle problemer knyttet til vaksiner og vaksinasjon i året som har gått
  • suksesser og tilbakeslag i arbeidet med å utvikle nye, viktige vaksiner.

Utfordringer og lyspunkter

Ebolaepidemien og arbeidet med å utvikle en vaksine er et viktig tema. Like viktig er det arbeidet som nå er satt i gang for at verden skal være bedre rustet når nye uventede epidemier dukker opp.

Arbeidet med å utrydde poliomyelitt har gått fremover i 2015. For eksempel er det ikke registrert noen tilfeller av polio i Afrika på over ett år. Det er håp om å nå målet om å utrydde sykdommen i 2019, men det gjenstår fortsatt problemer, først og fremst i Pakistan og Afghanistan. De fleste verdensdeler har fortsatt en lang vei å gå før meslinger og røde hunder (rubella) er eliminert, på tross av at dette er et uttalt mål.

Vaksine mot malaria er godkjent, men det er likevel behov for mer kunnskap før den tas i vanlig bruk. Vaksine mot denguefeber er godkjent og tatt i bruk i noen land, men det er usikkerhet knyttet til risiko for alvorlig sykdom hos vaksinerte småbarn.

I tillegg har rapporten et avsnitt om avvik i anbefalt vaksinasjonstidspunkt og utfordringer knyttet til vaksinepriser og mangel på vaksiner i alle deler av verden.  Det kan være av nytte for folk som har Norges innsats på det internasjonale vaksinefeltet som en del av sitt arbeidsfelt.