Siden årsskiftet 2010/11 har Folkehelseinstituttet skrevet årlige «trendrapporter» om vaksiner for NORAD. Rapportene tar for seg det siste årets utviklingstrekk på vaksinefeltet, med fokus på lav- og mellominntektsland. Temaene omfatter:
- fremdrift i arbeidet med å få kontroll med sykdommer som poliomyelitt og meslinger
- spesielle problemer knyttet til vaksiner og vaksinasjon i året som har gått
- suksesser og tilbakeslag i arbeidet med å utvikle nye, viktige vaksiner.
Utfordringer og lyspunkter
Ebolaepidemien og arbeidet med å utvikle en vaksine er et viktig tema. Like viktig er det arbeidet som nå er satt i gang for at verden skal være bedre rustet når nye uventede epidemier dukker opp.
Arbeidet med å utrydde poliomyelitt har gått fremover i 2015. For eksempel er det ikke registrert noen tilfeller av polio i Afrika på over ett år. Det er håp om å nå målet om å utrydde sykdommen i 2019, men det gjenstår fortsatt problemer, først og fremst i Pakistan og Afghanistan. De fleste verdensdeler har fortsatt en lang vei å gå før meslinger og røde hunder (rubella) er eliminert, på tross av at dette er et uttalt mål.
Vaksine mot malaria er godkjent, men det er likevel behov for mer kunnskap før den tas i vanlig bruk. Vaksine mot denguefeber er godkjent og tatt i bruk i noen land, men det er usikkerhet knyttet til risiko for alvorlig sykdom hos vaksinerte småbarn.
I tillegg har rapporten et avsnitt om avvik i anbefalt vaksinasjonstidspunkt og utfordringer knyttet til vaksinepriser og mangel på vaksiner i alle deler av verden. Det kan være av nytte for folk som har Norges innsats på det internasjonale vaksinefeltet som en del av sitt arbeidsfelt.