Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Rusmidler i Norge 2002»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rusmidler i Norge 2002

Rapport

Rusmidler i Norge 2002

Publisert Oppdatert

Norsk og nordisk alkoholpolitikk i et EU-perspektiv.

Norsk og nordisk alkoholpolitikk i et EU-perspektiv.


Om rapporten

  • Utgitt: 2002
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)
  • Forfattere: Bye, EK, Bretteville-Jensen AL, Hauge R, Lauritzen HC, Nordlund S .
  • ISBN elektronisk: 82-7171-240-3
Bestill

Last ned:

Sammendrag

Statens institutt for rusmiddelforskning utgir hvert år statistiske oppgaver om alkohol og andre rusmidler. Tallmaterialet er hentet fra offentlig statistikk og spesialundersøkelser. Rusmidler i Norge 2002 er det fjortende hefte i en serie av årlige utgivelser. Rusmidler i Norge presenterer annet hvert år et spesialtema. Årets utgave omhandler norsk og nordisk alkoholpolitikk i et EU-perspektiv og tar blant annet for seg hvordan norsk og nordisk alkoholpolitikk har blitt påvirket i møtet med EU. Sentralt står endringene av alkoholmonopolene, omsetningen av alkohol, konsumentenes situasjon, rettsliggjøring, det nordiske alkoholpolitiske samarbeid, forbruksutvikling og alkoholpolitiske virkemidler.

Hovedkonklusjonen er at både norsk og nordisk alkoholpolitikk har blitt påvirket i møtet med EU. Gjennomgangen viser at nordisk alkoholpolitikk har blitt utfordret gjennom deltakelsen i den europeiske integrasjonsprosess, og at det nordiske alkoholpolitiske samarbeidet har blitt satt på prøve ved flere anledninger i denne prosessen. De to hovedpilarene i nordisk alkoholpolitikk, de statlige alkohol- monopolsystemene og det høye pris- og avgiftsnivået, har blitt utfordret og endret. Effektene har i hovedtrekk vært de samme for Norge som EØS-medlem, som for EU-medlemmene Finland og Sverige. Det har også vært en gjensidig påvirkning mellom Norden og EU. Oppmerksomheten omkring alkoholrelaterte skader har blant annet økt i EU.

Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.