Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Narkotikasituasjonen i Norge 2007»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Narkotikasituasjonen i Norge 2007

Statistikk

Narkotikasituasjonen i Norge 2007 / The Drug situation in Norway

Publisert Oppdatert

Noen hovedpunkter fra 2006-rapporten til EUs narkotikaovervåkingsbyrå, EMCDDA, om narkotikasituasjonen i Norge.

Noen hovedpunkter fra 2006-rapporten til EUs narkotikaovervåkingsbyrå, EMCDDA, om narkotikasituasjonen i Norge.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2007
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) / EMCDDA
  • ISSN elektronisk: 1503-1861
Bestill

Last ned:

Sammendrag

SIRUS er norsk kontaktpunkt for EUs narkotikabyrå, EMCDDA. SIRUS lager hvert år en rapport om narkotikasituasjonen i Norge. 2007-rapporten bygger i hovedsak på data fra 2006.

Blant unge voksne har andelen som har brukt narkotika noen gang økt til dels sterkt de siste åtte årene, mens det motsatte har skjedd blant ungdom under 20 år. Både i bruk noen gang og mer nylig bruk av alle typer narkotiske stoffer er nivåene for 21-30 åringer mer enn dobbelt så høye som blant 15-20 åringer, både på landsbasis og i Oslo.

Dette viser to spørreundersøkelser som SIRUS gjennomførte på samme måte i 2006, den ene blant 15-20 åringer og den andre blant unge voksne fra 21 til 30 år. Blant ungdom under 20 år har bruk noen gang av amfetamin, kokain og ecstasy vært stabil eller gått ned i perioden 1998-2006. Blant unge voksne er den motsatte trenden enda mer tydelig. I et åtteårsperspektiv har bruk noen gang økt til dels betydelig for alle tre stoffene – for amfetamin har det vært en fordobling og for kokain en tredobling. Bruk siste seks måneder har derimot ikke økt, med unntak for kokain, hvor det har vært en fordobling de siste fire årene. Den største økningen i bruken av kokain skjer blant unge menn i Oslo.

Få hiv-tilfeller
Rapporten om den norske narkotikasituasjonen viser ellers at antall hiv-tilfeller blant sprøytemisbrukere holder seg stabilt lavt, og det påvises lite nysmitte i gruppen. I 2006 ble det rapportert kun syv nye tilfeller i denne gruppen. Statistikken fra Kripos viser at 195 personer døde som følge av narkotikabruk i 2006, 11 flere enn i 2005.

Beslag
I 2006 ble det registrert 21 343 narkotikasaker og 26 264 narkotikabeslag i Norge. Dette var det høyeste antall saker og beslag på fire år. Antall beslag av cannabis og kokain var de høyeste noensinne. I følge EU's narkotikabyrå er Norge ett av de tyngste nedslagsområdene for metamfetamin i Europa, målt både i beslaglagte mengder og i antall beslag. Antall heroinbeslag i 2006 var derimot det laveste på 15 år, og mer enn halvert siden 2001.

Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) i samarbeid med EMCDDA. SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.