Tilgang til data fra Legemiddelregisteret
Artikkel
|Oppdatert
Legemiddelregisteret er et personidentifiserbart helseregister med informasjon om legemidler utlevert etter resept og rekvisisjon fra apotek til mennesker og dyr fra og med 2004. Legemiddelregisteret erstatter det pseudonyme Reseptregisteret.
Hvilke data kan det søkes om?
Opplysninger fra Legemiddelregisteret kan tilgjengeliggjøres (utleveres) for formål som er i tråd med LMR-forskriften § 1-1 (f.eks. forskning, styring og planlegging).
Opplysninger fra Legemiddelregisteret kan sammenstilles med opplysninger fra alle lovbestemte helseregistre hjemlet i helseregisterloven § 11, og andre datakilder som har tilgang til fullt fødselsnummer eller helsepersonellnummer.
LMR kan tilgjengeliggjøre anonyme aggregerte data (én eller flere tabeller) eller personidentifiserbare data. I filer med personidentifiserbare data kan hvert enkelt individ (pasient eller rekvirent) vanligvis følges via et prosjektspesifikt løpenummer. Hver legemiddelutlevering til hvert individ fremgår som én rad og hver variabel fremgår som én kolonne. Data utleveres vanligvis som en semikolonseparert tekstfil.
Søknader om tilgjengeliggjøring av data fra Legemiddelregisteret skal sendes via søknadsskjema på helsedata.no.
Helsedataservice (HDS) overtok vedtaksmyndigheten for bl.a. Legemiddelregisteret den 15.03.2023, men i noen tilfeller vil fortsatt Legemiddelregisteret fatte vedtak om tilgang til data etter unntak i forskrift om nasjonal løsning til tilgjengeliggjøring av helsedata § 10 tredje ledd. Dette gjelder hovedsakelig søknader om anonyme aggregerte data fra offentlige myndigheter som skal benytte data til formålene statistikk, analyse, kvalitetsforbedring, planlegging, styring eller beredskap, der formålene følger av lov, forskrift eller instruks. Disse søknadene skal som hovedregel sendes direkte til LMR på e-post LMR.data@fhi.no.
Legemiddelregisteret erstatter Reseptregisteret
Data fra Reseptregisteret inngår i Legemiddelregisteret (LMR). Det er ikke lenger mulig å søke om data fra Reseptregisteret. Ved behov for legemiddeldata skal det søkes om data fra Legemiddelregisteret.
For prosjekt som tidligere har fått utlevert data fra Reseptregisteret vil nye legemiddeldata fra Reseptregisteret ikke utleveres. Hvis det er behov for nye legemiddeldata må det søkes om data fra LMR, og alle datakilder som skal inngå i koblingen må søkes om (og utleveres) på nytt.
I utgangspunktet gjelder de samme juridiske kravene ved tilgjengeliggjøring av opplysninger fra LMR som ved tilgjengeliggjøring fra Reseptregisteret. I forbindelse med sammenstilling av individdata er likevel følgende endret:
- Det er mulig å benytte distribuert koblingsprosedyre for LMR
- Kravene til dataminimering er likt for LMR som for alle andre helseregistre
- Det vil være mulig å definere utvalg basert på legemiddeldata
Klageadgang
I henhold til forvaltningsloven kapittel IV kan avgjørelser om utlevering av data påklages. En eventuell klage sendes til Folkehelseinstituttet. Hvis instituttet ikke omgjør vedtaket, sendes klagen videre til ansvarlig klageinstans for endelig avgjørelse.
Kildeangivelse ved publisering
Alle publikasjoner og presentasjoner som bruker data fra Legemiddelregisteret skal oppgi Legemiddelregisteret som kilde. Registerets offisielle navn eller forkortelse skal inngå i tittel eller abstract-tekst av hensyn til litteratursøk.
Fullt navn ved referering er Legemiddelregisteret (norsk) eller Norwegian Prescribed Drug Registry (engelsk). Dersom det benyttes akronym/forkortelse, refereres det til LMR (norsk) eller NorPD (engelsk).
Det vil utarbeides en liste med prosjekter som har fått utlevert data fra Legemiddelregisteret.