Hva er Legemiddelregisteret?
Artikkel
|Oppdatert
Legemiddelregisteret samler informasjon om hvilke legemidler som har blitt utlevert fra apotek til mennesker og dyr, på resept eller rekvisisjon, fra 2004 og fremover. Registeret inneholder personopplysninger, og erstatter Reseptregisteret, som var pseudonymt.
Hvilke opplysninger finnes i Legemiddelregisteret?
Legemiddelregisteret (LMR) inneholder opplysninger om alle utleverte/ekspederte legemidler etter resept og rekvisisjon i apotek. I tillegg inneholder LMR informasjon om farmasøytiske tjenester gitt til pasienter i apotek (f.eks. inhalasjonsveiledning, samtaler om medisinstart og vaksinering). Figuren under illustrerer hvilken type informasjon Legemiddelregisteret samler inn.
LMR inneholder for eksempel opplysninger om rekvirenten som skrev ut resepten, apoteket som legemiddelet ble utlevert ved, legemidlet som ble utlevert, og personen som fikk utlevert legemidlet. Nedenfor er noen konkrete eksempler på opplysninger som er inkludert i LMR.
Om pasienten:
- fødselsnummer/D-nummer (lagres kryptert og adskilt fra andre opplysninger)
- fødselsdato
- dødsmåned og -år
- bosted (på tidspunktet legemidlet ble utlevert)
Om rekvirenten (den som skrev ut resepten):
- helsepersonellnummer (lagres kryptert og adskilt fra andre opplysninger)
- fødselsår
- kjønn
- profesjon og eventuell spesialitet
Om legemiddelutleveringen:
- hvilket legemiddel som ble utlevert: varenavn, ATC-kode og virkestoffnavn
- utleveringsdato
- mengden legemiddel som ble utlevert: antall pakninger, pakningens størrelse og definerte døgndoser (DDD)
- refusjonen til utleveringen: resepttype (f.eks. hvit resept, blå resept og helseforetaksresept) og refusjonskode (ICD-10 kode, ICPC-2 kode eller refusjonspunkt)
Om dyret (ved utlevering til dyr):
- Dyreart
En fullstendig oversikt over hvilke opplysninger (variabler) som er tilgjengelig i registeret finner du på nettsiden helsedata.no, under variabler (datakilde Legemiddelregisteret).
Hvilke opplysninger finnes ikke i Legemiddelregisteret?
Opplysninger om kjøp av reseptfrie legemidler på apotek eller i dagligvarehandel inngår ikke i LMR. Legemiddelbruk på individnivå i institusjon (f.eks. sykehus og sykehjem) inngår heller ikke i registeret. LMR har kun informasjon om at legemiddelet er utlevert fra apotek, ikke om det er brukt av pasienten.
Hvor kommer opplysningene i Legemiddelregisteret fra?
Hovedkilden til opplysningene i Legemiddelregisteret er apotekene i Norge. Alle apotek plikter å sende opplysninger om legemidler utlevert etter resept eller rekvisisjon til Legemiddelregisteret ifølge LMR-forskriften § 2-2.
I tillegg til opplysningene som mottas fra apotekene har Legemiddelregisteret opplysninger fra følgende datakilder:
- Folkeregisteret
- Helsepersonellregisteret (HPR), Helsedirektoratet
- Vareregisteret FEST (Forskrivnings- og ekspedisjonsstøtte), Direktoratet for medisinske produkter (DMP)
- FinnKode, Helsedirektoratet
- Apotekoversikt, DMP
Hva brukes opplysningene i Legemiddelregisteret til?
Opplysningene benyttes ofte i forskning, der man for eksempel studerer hvilken effekt og hvilke bivirkninger bruk av legemidler har. En del forskningsprosjekter sammenstiller opplysninger om legemiddelbruk med opplysninger fra andre helseregistre, noe som kan gi utvidet kunnskap om legemidler.
I tillegg brukes opplysningene til å lage statistikk over legemiddelbruk. Legemiddelstatistikk kan for eksempel gi informasjon om hvordan legemiddelbruken varierer og endrer seg i den norske befolkningen over tid.
Opplysninger fra Legemiddelregisteret kan utleveres for formål som er i tråd med LMR-forskriften § 1-1. Opplysninger i LMR bevares i ubegrenset tid, jf. LMR-forskriften § 4-1. Legemiddelbruken kan derfor følges over tid.
Rett til innsyn
Alle personer registrert i Legemiddelregisteret har rett til innsyn i egne opplysninger, jf. helseregisterloven § 24 og EUs personvernforordning artikkel 15.
Kontaktinformasjon
Dersom du har behov for å komme i kontakt med Legemiddelregisteret kan du sende e-post til lmr.data@fhi.no.