Rapportere data til Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR)
Artikkel
|Publisert
Gyldige formater og frister for rapportering.
Rapportering fra de kommunale tjenestene er årlig. Målet er at dette skal erstattes med løpende rapportering og at det blir en gradvis overgang til ny rapporteringsmetode med automatisk uttrekk fra kommunenes elektroniske pasientjournaler (EPJ).
KPR - Helse og omsorg
Rapporteringsformat årsdata
KPR-helse og omsorg |
IPLOS 3.7.1 Teknisk kravspesifikasjon (PDF) IPLOS 3.7.1 Funksjonell kravspesifikasjon (PDF) KPR_IDE, Innrapportering av data for identifikasjon av person (PDF) |
Benyttes til data registrert i 2023 |
Rapportering av årsdata 2024
Se informasjonsbrev til kommunene, oktober 2024 (pdf)
Krav til rapportering av årsdata 2024
- Helse- og omsorgsdata skal primært rapporteres via AMQP-protokoll via Norsk helsenett (NHN), og med NHN sin Tjenestebuss. Som alternativ kan også EDI benyttes.
- Tekniske krav til rapportering -pakking, kryptering, adressering (PDF)
- HER-id (nivå 1) er endret til 85217 Folkehelseinstituttet og nye virksomhetssertifikater har blitt tilgjengeliggjort i NHN Adresseregisteret. Se ‘Informasjonsbrev til kommunene (oktober 2024)’ for mer informasjon.
- HER-id (nivå 2):
- Produksjon: 122612 fra Adresseregister prod
- KPR Validering (testinnsending): 171479 fra Adresseregister prod
- Meldingstypene i hodemeldingen: KPR_IPL (fagmelding) og KPR_IDE (identmelding) skal sendes i to separate forsendelser. KPR_IDE har samme krav til Hodemelding med Tjenestebasert Adressering.
- AMQP køene er opprettet for Tjenestebuss i Adresseregisteret under kommunens tjenestested. Benytt “Saksbehandling” ved innsending.
Kommunene sjekker tall for egen kommune
Visning av antall brukere per tjenestetype, langtidsopphold og hjemmeboende, og i hvilken grad ulike opplysninger er registrert eller kartlagt. Hvis det er store avvik kan det skyldes feil i registrering, uttrekk eller forsendelse. Kommuner med mange ugyldige registreringer blir kontaktet.
Erfaringer fra pilot om løpende rapportering med automatisk uttrekk til KPR-helse og omsorg
Det er stort behov for «ferskere data» fra kommunene til mange formål og Helsedirektoratet fikk i oppdrag å fremskaffe data fra kommunene oftere. For å nå dette målet gjennomførte Helsedirektoratet en pilot for å teste format og løsninger for løpende rapportering av data fra kommunene Kinn, Sokndal, Fredrikstad, Kristiansund, Evje og Hornnes, Bykle, Bygland og Valle. Piloten ble avsluttet i februar 2023 og konklusjoner er klare:
- Meldinger ble overført løpende uten manuelle prosedyrer
- Det tok lang tid å få kommunene over på nytt teknisk format med API for rapportering av data
- Viktig at kommunene tidlig nok identifiserer de riktige ressursene som må bidra til å sette opp tekniske løsninger
- Rapporteringskravene må struktureres annerledes og være enklere for EPJ-leverandører å implementere
- For å sikre effektivitet bør videre pilotering gjennomføres etter at automatiserte løsninger for kvalitetssikring og tilbakemelding er på plass
- Ved løpende rapportering er det viktig at feil registreringer kan rettes opp, noe som har vært utfordrende å få til for leverandørene
I 2024 overtok FHI dataansvaret for KPR. FHI fortsetter arbeidet med videre modellering og utvikling av tekniske løsninger for løpende rapportering fra helse- og omsorgstjenester i KPR.
Målet er at automatisk og løpende rapportering skal etableres i løpet av 2025.
KPR - Helsestasjons- og skolehelsetjeneste
Rapportering fra Helsestasjons- og skolehelsetjeneste til Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR)
Det er et behov for å kunne følge med på om kommunens helsefremmende og forebyggende tjenester for barn, unge og gravide er i tråd med nasjonale faglige retningslinjer for helsestasjons- og skolehelsetjeneste, svangerskapsomsorg og barselomsorg. I tillegg er det behov for å gi sentrale og lokale myndigheter informasjon til styring og oversikt over tjenestene:
- Svangerskaps- og barselsomsorg
- Helsestasjoner (0-5 år)
- Skolehelsetjeneste i barneskole, ungdomsskole og videregående skole
- Helsestasjon for ungdom
Det arbeides med rapportering av konsultasjonstype, sted, tid og deltakere i konsultasjon samt barnets høyde, vekt og amming der det er relevant.
En pilot er gjennomført i samarbeid med Ålesund kommune og erfaringer er i hovedsak det samme som for pilot beskrevet ovenfor.
I 2024 overtok FHI dataansvaret for KPR. FHI fortsetter arbeidet med videre modellering og utvikling av tekniske løsninger for løpende rapportering fra helsestasjon og skolehelsetjenesten.
Målet er at automatisk og løpende rapportering skal etableres i løpet av 2025.
KPR - KUHR
- Rapportering av data om helse- og omsorgstjenester med behandlings refusjon
- KPR mottar refusjonsdata direkte fra KUHR-databasen som forvaltes av Helfo. Les mer om rapportering på Helfo.no