Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kjæledyr, dyreallergener og allergirisiko »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kjæledyr, dyreallergener og allergirisiko

Artikkel

Kjæledyr, dyreallergener og allergirisiko

Kjæledyr avgir allergener som selv i små mengder kan føre til utvikling av allergi og astma. Dyreallergener er vidt utbredt og kan også finnes i barnehager og skoler, og i boliger der man ikke har kjæledyr.

hund.jpg

Kjæledyr avgir allergener som selv i små mengder kan føre til utvikling av allergi og astma. Dyreallergener er vidt utbredt og kan også finnes i barnehager og skoler, og i boliger der man ikke har kjæledyr.


Innhold på denne siden

Hunder og katter er de vanligste kjæledyrene vi kommer i kontakt med, men også andre dyr som hester, hamstere, marsvin, kaniner, rotter, mus og fugler er vanlige og kan gi allergi eller astma.

Allergener fra kjæledyr og helseeffekter

Allergenene fra kjæledyr finnes hovedsakelig i hudrester samt i spytt og urin. Når dyret slikker pelsen, kan allergenene fra spytt feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og lignende.

Dyrallergener kan også avgis til luften og fremkalle en allergisk eller astmatisk reaksjon når de pustes inn. Selv lave nivåer av dyreallergener kan utløse reaksjon hos personer med allergi eller astma. Dyreallergi er vanlig blant astmatikere og ofte har samme person både dyreallergi og allergi mot husstøvmidd.

Allergikere kan redusere eksponeringen ved å unngå å ha kjæledyr

Reagerer man mot dyreallergener, er den beste måten å redusere eksponeringen på å unngå å ha dyr. I hus hvor det er kjæledyr, vil det finnes store mengder allergener i tekstiler som tepper, møbler, sengetøy og lignende. Fjerner man kjæledyret, kan det fremdeles være betydelige mengder allergener i boligen i flere uker etterpå, fordi allergener frigis fra tekstilene. Vasking eller fjerning av tekstiler vil gi raskere reduksjon av allergener.

Råd om kjæledyr i skoler og barnehager

Dyreallergener er vidt utbredt. I tillegg til boliger med kjæledyr, finner man også allergener i skoler og barnehager, og i boliger uten kjæledyr (Ormstad et al., 1995; Instanes et al., 2005). Dette skyldes at personer som har vært i kontakt med dyr, kan bringe med seg allergener.

  • Folkehelseinstituttet anbefaler at man ikke tar med seg kjæledyr i skoler, barnehager, idrettshaller og andre lokaler hvor mange mennesker ferdes. Man bør særlig være forsiktig med katte- og hundeutstillinger. Slike utstillinger bør bare være tillatt i lokaler som allergikere ikke har behov for å bruke.

Hunde- og katteallergener kan måles med støvprøver

Mengden av allergener fra hund og katt i en bolig kan måles i støvprøver fra boligen. Slike målinger er mest aktuelle i forskningssammenheng. I enkelte tilfeller der personer har store plager relatert til dyreallergener, kan imidlertid slike målinger være relevant som en kvalitetssikring av innemiljøet.

Råd om kjæledyr og risiko for astma og allergi

Katt.jpg

Om det å ha katt eller hund kan gi økt risiko for å utvikle allergi og astma, er et spørsmål som opptar mange. Undersøkelser som har tatt for seg dette spørsmålet, gir imidlertid motstridende svar. Enkelte undersøkelser viser en beskyttende effekt av dyrehold, mens andre viser en økt risiko for å utvikle slike sykdommer. Derfor er det vanskelig å gi klare anbefalinger på dette området.

Folkehelseinstituttet har følgende råd:

  • Personer som har allergi eller allergisk astma, bør unngå å skaffe seg kjæledyr for å unngå forverring av sykdommen.
  • Dersom noen i familien utvikler allergi eller astma mot kjæledyret, bør dette omplasseres.

Disse rådene er spesielt viktig med tanke på kattehold, da personer som er allergisk mot katt, har en økt risiko for å utvikle astma dersom de utsettes for høye nivåer av allergener fra katt (Illi et al. 2006).

  • For de aller fleste er det ingen grunn til å unngå kjæledyr i hjemmet, men har man en familiehistorie med astma og allergi, bør man tenke seg nøye om før man anskaffer seg kjæledyr.

Se også: Anbefalte faglige normer for inneklima. Rapport fra Folkehelseinstituttet - kapittel 5 Allergener i innemiljøer - husstøvmidd og kjæledyr

Referanser

  • Illi S, von Mutius E, Lau S, Niggemann B, Grüber C, Wahn U. Perennial allergen sensitization early in life and chronic asthma in children: a birth cohort study Lancet 2006;368:763-770.
  • Instanes C, Hetland G, Berntsen S, Løvik M, Nafstad P. Allergens and endotoxin in settled dust from day-care centers and schools in Oslo, Norway. Indoor Air 2005;15:356-362.
  • Ormstad H, Namork E, Gaarder PI, Johansen BV. Scanning electron microscopy of immunogold labeled cat allergens (Fel d 1) on the surface of airborne house dust particles. J Immunol Methods. 1995 Dec 1;187(2):245-51.