Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold

Artikkel

Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold

Rundt 200 deltakere var til stede på oppstartsseminaret til Senter for bærekraftig kosthold, som vitner om stor interesse for senteret.

Administrerende direktør i FHI Camilla Stoltenberg (i midten) erklærer senteret for åpnet. Nestleder for senteret Liv Elin Torheim t.v. og senterleder Line Småstuen Haug t.h. Foto: FHI
Administrerende direktør i FHI Camilla Stoltenberg (i midten) erklærer senteret for åpnet. Nestleder for senteret Liv Elin Torheim t.v. og senterleder Line Småstuen Haug t.h. Foto: FHI

Rundt 200 deltakere var til stede på oppstartsseminaret til Senter for bærekraftig kosthold, som vitner om stor interesse for senteret.


– Jeg har ønsket meg dette senteret i 10 år, sa administrerende direktør i FHI Camilla Stoltenberg i sitt åpningsinnlegg. 

  • Hvordan vil endringer i klima og miljø, samt bærekraftstiltak, påvirke det norske kostholdet
  • Hvordan vil helsa påvirkes av endret kosthold?
  • Hva er viktige drivere, barrierer og tiltak for et bærekraftig kosthold?

Disse store spørsmålene vil Senter for bærekraftig kosthold jobbe med framover.

For å få det til, vil de utvikle et koordinert nasjonalt program for overvåking av kosthold og eksponering for miljøgifter.

– FHIs fortrinn i dette arbeidet er at vi allerede har nasjonalt ansvar for overvåking av befolkningens kosthold, vi har etablert Miljøbiobanken, og vi har helseregistre og befolkningsundersøkelser, sa senterleder Line Småstuen Haug i sitt innlegg.

Seniorforsker i FHI Helle Katrine Knutsen snakket om fremmedstoffer i mat, og at eksponeringen av mange av disse stoffene i Norge og EU er så høyt at det er til bekymring.

– Vi må alltid veie nytte opp mot risiko. Uønskede stoffer i maten kan ikke unngås, sa Helle Katrine Knutsen.

Tidligere forskningssjef i FHI Helle Margrete Meltzer snakket om hva et bærekraftig kosthold er, og hva det betyr nasjonalt og globalt. Hun sa også at det er et stort samsvar mellom det å spise i tråd med kostrådene og det å spise bærekraftig.

Vi fikk presentert to prosjekter: Forsker Marianne Hope Abel ved FHI presenterte NewTools, som skal utvikle skåringssystemer for både ernæringsmessig kvalitet og for klima- og miljøpåvirkningen til maten vår. Professor Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo presenterte NOR-Eden-prosjektet som handler om hvordan vi kan sette sammen et kosthold som både er bra for helsa og som gir et klima- og miljøavtrykk som er bærekraftig over tid, samtidig som vi tar hensyn til norsk matproduksjon og matkultur.

Representanter fra Helsedirektoratet og Miljødirektoratet var til stede og snakket om hvordan senteret kan være til nytte for dem.