Vil ungdoms snusbruk ha betydning for røyking hos unge voksne? Hvordan tobakksbruk i ungdomårene kan påvirke tobakksbruken i voksen alder noen år senere
Prosjekt
|Oppdatert
Hvordan vil bruk av snus i ungdomsårene påvirke den mer etablerte tobakksbruken som unge voksne? Vil bruk av snus være en risiko for senere røyking? Eller kan det tvert imot hende at tidlig snusbruk kan være beskyttende mot senere opptak av røyking?
Sammendrag
Hvordan vil bruk av snus i ungdomsårene påvirke den mer etablerte tobakksbruken som unge voksne? Vil bruk av snus være en risiko for senere røyking? Eller kan det tvert imot hende at tidlig snusbruk kan være beskyttende mot senere opptak av røyking? Vi vil studere tobakksbruk hos unge mennesker som har deltatt i Nord-Trøndelagsundersøkelsene. Vårt materiale er en kohort med mennesker som har deltatt både i ungdomsundersøkelsene og senere som voksne, og som har svart flere ganger med noen års mellomrom på spørsmål om tobakk. Vi vil også ta hensyn til bakgrunnsfaktorer som kan påvirke risikoen for senere tobakksbruk, som tidligere eksperimentering med tobakk, alkoholbruk, foreldrenes tobakksbruk, utdanningsplaner og risikoatferd. Det er behov for mer kunnskap om utviklingen i tobakksbruk fra ungdom til voksen alder og også om hvordan dobbelbruk av snus og røyk påvirker denne utviklingen.
Prosjektleder
Liv Grøtvedt, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Liv Grøtvedt, Avdeling for helse og ulikhet, Folkehelseinstituttet
Sidsel Graff-Iversen, Avdeling for fysisk helse og aldring, Folkehelseinstituttet
Lisa Forsén, Avdeling for fysisk helse og aldring, Folkehelseinstituttet
Inger Kristine Holtermann Ariansen, Avdeling for fysisk helse og aldring, Folkehelseinstituttet
Turid Lingaas Holmen, HUNT forskningssenter, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Start
01.08.2015
Slutt
01.08.2020
Status
Avsluttet
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet