Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Fødselsvekt og hjerte-karsykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fødselsvekt og hjerte-karsykdom

Prosjekt

Fødselsvekt og hjerte-karsykdom - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Hjerte- og karsykdom (HKS) er den ledende dødsårsaken i verden og i Norge. Å kunne vite på et tidlig tidspunkt hvem som har høy risiko er viktig for effektiv forebygging. Erfaringer tidlig i livet, for eksempel vekst i fosterlivet, har vist seg å ha sammenheng med kroniske sykdommer, som HKS, i voksen alder.


Sammendrag

Hjerte- og karsykdom (HKS) er den ledende dødsårsaken i verden og i Norge. Å kunne vite på et tidlig tidspunkt hvem som har høy risiko er viktig for effektiv forebygging. Erfaringer tidlig i livet, for eksempel vekst i fosterlivet, har vist seg å ha sammenheng med kroniske sykdommer, som HKS, i voksen alder. Dette kan ha både genetiske og miljømessige årsaker. I dag forklarer kjente faktorer relatert til gener og miljø kun en liten del av forskjeller i forekomst av HKS. I Norge har vi helseregistre som dekker flere generasjoner og i tillegg store nasjonale helseundersøkelser. Vi vil bruke data fra disse registerene og undersøkelsene til å studere sammenhengen mellom fødselsvekt og foreldre og andre familiemedlemmers (med ulik grad av genetisk tilknytning) risiko for HKS. Resultatene kan brukes til å forstå hvilken rolle genetiske og miljømessige faktorer spiller i utviklingen av HKS, og sannsynligvis også andre kroniske sykdommer.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Øyvind Erik Næss, Folkehelseinstituttet

Start

01.02.2016

Slutt

31.01.2019

Status

Avsluttet

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Øyvind Erik Næss