Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Diabetes, osteoporose og brudd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Diabetes, osteoporose og brudd

Prosjekt

Diabetes, osteoporose og brudd - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Både type 2 diabetes og osteoporose er hyppige diagnoser blant eldre og stiger med alderen. Type 2 diabetikere har ofte økt bentetthet (BT), men har likevel økt risiko for brudd.


Sammendrag

Både type 2 diabetes og osteoporose er hyppige diagnoser blant eldre og stiger med alderen. Type 2 diabetikere har ofte økt bentetthet (BT), men har likevel økt risiko for brudd. Høy kroppsmasseindeks (KI) beskytter mot å få lav BT samtidig som KI er en risikofaktor for type 2 diabetes. Longitudinelle studier kan være nødvendige for bedre å forstå mekanismene som ligger under den observerte assosiasjonen mellom BT og type 2 diabetes. Mens type-2 diabetes og osteoporose for det meste inntreffer i eldre år, inntreffer ofte type-1 diabetes tidligere i livet. En viktig forskjell mellom type-2 og type-1 er at type-2 har hyperinsulinemia (en anabolisk agent i bein som gjør at BT øker), mens type-1 har insolinopenia som virker negativt på BT. Målet i dette prosjektet er å studere risikoen for hofte og underarmsbrudd for type-2 diabetikere og for type-1 diabetikere, men med en mer presis klassifisering av diabetes i type-2 og type-1 enn det som har vært mulig i tidligere slike studier.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Haakon Eduard Meyer, Folkehelseinstituttet

Start

22.10.2009

Slutt

31.12.2021

Status

Avsluttet

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Haakon Eduard Meyer