Register-basert overvåking av eliminasjon av hepatitt B, hepatitt C og hiv som folkehelseproblem i Norge.
Prosjekt
|Oppdatert
Formålet med prosjektet er å overvåke ulike stadier av 'omsorgskaskaden' for kronisk hepatitt B, hepatitt C og hiv for å informere om fremskritt mot målet om å eliminere disse sykdommene som folkehelseproblem i Norge.
Sammendrag
Formålet med prosjektet er å overvåke ulike stadier av 'omsorgskaskaden' ('continuum of care' på engelsk), for kronisk hepatitt B, hepatitt C og hiv for å informere om fremskritt mot målet om å eliminere disse sykdommene som folkehelseproblem i Norge. Dette er en register-basert studie, der data fra flere forskjellige nasjonale registre vil bli koblet sammen for å beregne utfall som forekomst av sen diagnose, oppfølgning i helsetjenesten, behandlingsopptak og forekomst av alvorlig sykdom. Prosjektet inneholder en studie for hver sykdom, og i hver studie vil utvalget bestå av personer diagnostisert med den gjeldende sykdommen i Norge. Prosjektet vil bidra til forsterket overvåkning og en bedre forståelse av sykdomsbyrden forårsaket av disse sykdommene i Norge, og kan synliggjøre forbedringspotensial i helsevesenet for å forebygge smitte og alvorlig sykdom.
For informasjon om de registrertes rettigheter etter GDPR, se www.fhi.no/hd/personvern/til-allmennheten/rett-til-informasjon-om-innsyn-i-og/.
Prosjektleder
Robert Neil Whittaker, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Håvard Midgard, Oslo universitetssykehus HF
Anne Olaug Olsen, Folkehelseinstituttet
Hilde Kløvstad, Folkehelseinstituttet
Beatriz Valcarcel Salamanca, Folkehelseinstituttet
Asgeir Johannessen, Sykehuset i Vestfold HF
Olav Dalgard, Akershus universitetssykehus HF
Eirik Pettersen, Lovisenberg Diakonale Sykehus
Start
01.03.2024
Slutt
31.12.2033
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet